Вівторок, 23 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка «Світ сучасної літератури»

 

Художня література має приносити насолоду

Любко Дереш

 

«Новітня», «сучасна» або просто «література ХХІ століття» – ось як називають літературу цього століття. Палітра сучасної літератури досить різноманітна, окремий пласт якої складають містичні трилери, гостросюжетні сентиментальні та пригодницько-історичні романи, детективи, фантастика.

Жанр містичного трилера один із найпотужніших розділів сучасної літератури. «Якщо трилер не в змозі лоскотати нерви, значить, він не справляється зі своєю роботою» – Джеймс Паттерсон.

Фантастика вчить нас мислити по-новому, за вищими законами буття. Вона є ніби специфічним інструментом пізнання реальних і вигаданих світів. В усі часи література цього жанру була і залишається захопленням людей різного віку та професій. Популярність її не лише висока, а й традиційно одвічна. Нині фантастика оновлюється, ламає установлені жанрові рамки. Дивовижний фантастичний і містичний світ зі своїми законами відкривають книги Марини і Сергія Дяченків, Д. Корній, М. Кідрука, В. Лиса, В. Шкляра, С. Кінга, Дж. Толкієна, Г. Олді та ін.

Головними читачами гостросюжетних сентиментальних романів є, передусім, жінки. Авторками – теж. У центрі кожної історії – інтрига, навколо якої розгортається сюжет.

Рівень розвитку історичної теми в сучасній літературі досить високий. У творах сучасних авторів історія присутня в людині внутрішньо: в минулому живе сучасне, в сучасному відлунює минуле.

Нових рис набуває сьогодні сучасний детектив, який поєднує в собі елементи філософського роману, гостросюжетного бойовика, містики. Кращими взірцями цієї літератури сьогодні можна назвати романи І. Роздобудько, А. Кокотюхи, Е. Андреєва, Х. Борхеса, С. Бакшеєва, Дена Брауна та ін.

На тлі жанрової літератури розвивається і багатопланова позажанрова проза з виразною індивідуальною творчою манерою письма (твори О. Забужко, Т. Прохаська, М. Матіос, І. Роздобудько, Л. Лузіної, А. Куркова, Л. Дереша, Х. Муракамі та ін.)

Безумовно, що палітра сучасної літератури, намальована нами, далеко не повна і значною мірою суб’єктивна.

До вашої уваги пропонуємо книжкову виставку «Світ сучасної літератури», на якій  представлені найбільш яскраві, з нашої точки зору, новинки сучасної художньої літератури з усього світу: гучні бестселери, популярні книги відомих вітчизняних та зарубіжних письменників, екранізовані твори. Їх кількість та різноманіття не може не тішити. Хочеться читати усе й відразу, навіть ті читачі, які не полюбляють самостійно шукати книжки у каталогах, обов’язково зупиняться біля добре, зі смаком оформленої виставки. Усе це – література, котра зачіпає найпотаємніші емоції, які люди часто приховують самі від себе. Це – колізії людських стосунків та анатомія душевного стану в різних життєвих ситуаціях. Це – знайомство із найбільш яскравими авторами.

Запрошуємо всіх шанувальників книги познайомитися з цікавою виставкою.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх, загальний читальний зал №1.

Термін експонування: 2 квітня – 3 вересня 2018 р.

 

Інформацію підготувала

завідувач відділу обслуговування користувачів Цукренко Н. М.