П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Лекція на тему «Орнаментальне мистецтво і сучасність»

та презентація книг Олександра Босого

 

image15 лютого 2018 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася лекція на тему «Орнаментальне мистецтво і сучасність», яку провів кандидат історичних наук, професор, член Національної спілки журналістів України, завідувач кафедрою КДІДПМД імені Михайла Бойчука, автор монографій, історик, етнограф, художник, музикант Босий Олександр Георгійович.

Олександр Босий - є активним дослідником старовини. Він багато часу проводить в експедиціях і накопичує та вивчає матеріал з першоджерел, спілкуючись з талановитими майстринями, які зберігають та охоче передають знання з глибин народної пам’яті. Ці знання у стислій, систематизованій, але надзвичайно яскравій формі Олександр Георгійович викладає в своїх працях, а також студентам творчих ВУЗів і багатьом своїм прихильникам, які завжди радіють зустрічі з автором та легко сприймають жваве викладення матеріалу.

По зацікавленості відвідувачів заходу стало зрозуміло, що тема лекції була обрана вдало. Тисячолітній розвиток теми символіки, втілення її в орнаменті, використання в обрядах одночасно завжди залишає її актуальною.

На лекції були представлені предмети декоративно-ужиткового мистецтва та старовинні обрядові вироби, які Олександр Босий під час експедицій отримав у подарунок від літніх майстринь. По цих рукотворних раритетних вишивках з коментарями лектора присутніми були прочитані знаки, символи та сюжети зображень. Досліджувалися і українські народні казки, персонажі яких є також символічними та народжені з уяви наших прадідів про світ, в якому ми живемо.

Надзвичайно цікаво!

Одночасно відбулася презентація монографій лектора. 

У книзі «Міф. Символ. Орнамент.» досліджується знаково-символічна мова українського орнаментального мистецтва, відбувається заглиблення у живу і поетичну атмосферу народного рукомесництва, в якій творилась і продовжує творитися нині самобутня українська культура.

У «Священному ремеслі Мокоші» досліджується одна з важливих проблем сучасної етнології – проблема ритуалу та ритуальної символіки, оскільки це має безпосередній вихід у сферу актуальних питань сучасної філософії, естетики, психології, історії, культури, які стануть в нагоді не тільки фахівцям, але й тим, хто цікавиться українським мистецтвом.

По закінченню лекції слухачі оточили Олександра Георгійовича та засипали численними питаннями, вимагаючи продовження цієї дійсно невичерпної теми.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Т. Скирда

 

Фото: провідного бібліотекаря

відділу обслуговування користувачів О. Торбеєвої