Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«До Міжнародного дня рідної мови»

 

 «Мови – це важливо!»

 

(гасло ЮНЕСКО до Міжнародного дня рідної мови) 

 

image21 лютого щорічно  відзначається  Міжнародний день рідної мови, встановлений ЮНЕСКО у 1999 році. Головне завдання свята – привернути увагу міжнародної спільноти до проблеми збереження всього розмаїття мов і культур світу.

Оскільки з 6 000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи, вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.

В Україні Міжнародний день рідної мови відзначається з 2002 року з метою зміцнення державотворчої функції української мови, а також для сприяння вільному розвиткові мов національних меншин.

Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України.  Разом з тим, в Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист мов національних меншин, держава також сприяє вивченню мов міжнародного спілкування.image

В Україні живе понад 130 національних меншин – носіїв 79 мов. До найпоширеніших  з них, за переписом населення 2001 року, належать 43 мови. Тож Міжнарожний день рідної мови став для громадян нашої країни  днем пошанування своєї рідної мови.

21 лютого в усіх освітніх  закладах,  бібліотеках, культурних центрах, просвітницьких організаціях відбуваються різноманітні культурно-просвітницькі заходи,  спрямовані на підтримку розвитку української мови та культури, задоволення етнокультурних потреб національних меншин.

Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого традиційно долучилася до свята, організувавши книжкову виставку «До Міжнародного дня рідної мови».  

В книжковій експозиції представлені документи з актуальних питань розвитку і функціонування української  мови як державної та сучасного етнонаціонального розвитку України.

Монографії  та матеріали конференцій  презентують діяльність національно-культурних товариств в Україні, визначають соціальну роль  національних  меншин в українському соціумі, знайомлять із збереженням їх рідної мови та культури.

Кращі зразки  поетичних творів про рідну мову  українською мовою та мовами національних меншин України демонструють мовне та культурне різноманіття нашої країни.

На виставці представлено документи з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька, 1; 4поверх.

Термін експонування: 21 лютого – 12 березня  2018 р.

 

                                    Інформацію підготувала  головний бібліотекар  

відділу соціокультурної діяльності Кудря Л. М.