П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу «Бібліотека і Місто»

Презентація перевидання "Нарисів Дніпра" і "Нарисів Дністра"

О. С. Афанасьєва-Чужбинського

 

image8 лютого 2018 року на засіданні клубу «Бібліотека і Місто» НБУ ім. Ярослава Мудрого відбулася  презентація перевидання «Нарисів Дніпра» і «Нарисів Дністра» О. С. Афанасьєва-Чужбинського (Львів : Апріорі, 2016).

Ініціатор та упорядник перевидання Олена Крушинська  розповіла про  історію створення книжок та їх непересічного автора.

Олександр Степанович Афанасьєв-Чужбинський (1816–1875) – відомий у свою епоху письменник, публіцист, етнограф, приятель молодих років Тараса Шевченка і автор спогадів про нього. Він залишив також  безцінні етнографічні й краєзнавчі здобутки, на жаль, мало відомі навіть серед фахівців.

Уродженець Полтавщини, він багато мандрував Україною – вивчав народний побут, збирав фольклор та матеріали для словника української мови. У 1856–1860 роках здійснив свою найбільшу експедицію, провівши п'ять років на берегах Дніпра й Дністра. Її результатом стало двотомне видання «Нариси Дніпра» і «Нариси Дністра» – ґрунтовне краєзнавче та етнографічне дослідження й водночас захопливий художній твір у жанрі дорожніх нотаток із безліччю живих діалогів.

У «Нарисах Дніпра» описано життя на берегах ріки від порогів і до її гирла: навігацію і торгівлю, будні містечок і сіл, побут їхніх мешканців – відважних дніпровських лоцманів, українських селян, німецьких, шведських та єврейських колоністів. З особливим почуттям автор пише про занедбані запорозькі пам’ятки – рештки Січей і забуті могили.

У «Нарисах Дністра» описано життя прибережних містечок і сіл у межах тодішніх російських володінь (нині це територія України і Молдови). Ми дізнаємось про природу, старожитності і, насамперед, про заняття і побут мешканців обох берегів Дністра: українських і молдавських селян-хліборобів, євреїв – крамарів і контрабандистів, а також німецьких, болгарських та швейцарських колоністів.

Виступ Олени Крушинської був доповнений знайомством з першими виданнями праць О. Афанасьєва-Чужбинського, здійсненими у Санкт-Петербурзі у 1861, 1863 роках, з фондів Бібліотеки. Присутні почули про цензорів, видавців, редакторів – сучасників дослідника, причетних до цих видань.

Під час презентації  пролунали уривки з нарисів – насамперед кумедні й такі, в яких описано "схеми" і зловживання, що спокійно пережили півтора століття і легко упізнаються й сьогодні.

Козацькі пісні у виконанні Валентини Проценко завершили зустріч на особливо хвилюючій ноті.

Перевидання «Нарисів», в яких зафіксовано справжній зріз епохи, стало подарунком для всіх, хто цікавиться українською старовиною. Про це говорили голова Київської організації Національної спілки краєзнавців  України Олександр Гончаров, який вручив Олені Крушинській «Подяку», Тетяна Новальська, професор Київського національного університету культури і мистецтв, студентка цього університету Вікторія Парубєєва, вдячний читач, який подарував Олені Крушинській раритетне видання О. С. Афанасьєва-Чужбинського.

Інформацію підготувала

 завідувач відділу соціокультурної діяльності Погонець О. Д.