Вівторок, 16 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту

 

image

27 січня  відзначають  Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. Дата вибрана не випадково: цього дня 1945 року було звільнено в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау неподалік польського Освенціма.

Систематичним переслідуванням і знищенню в Німеччині і на захоплених нею територіях в 1933-1945 роках піддалися 70% єврейського населення Європи. Єврейські громади спочатку переселяли у спеціально створені гетто, відокремлені від зовнішнього світу поселення з мінімальними умовами життя, а потім відправляли до таборів смерті Освенцім, Майданек, Хелмно, Белжець, Собібор, Треблінка. За свідченням Нюрнберзького трибуналу, тільки в Освенцімі було знищено майже 2,5 мільйона євреїв, а всього у фашистських таборах смерті загинули, за різними оцінками, від 6 до 8 мільйонів євреїв (1,5 млн. з них були діти) і мільйони людей інших національностей. За період гітлерівської окупації в Україні загинуло 1 млн. 600 тис. євреїв.

Аби зберегти пам’ять про цю страшну трагедію та вшанувати всіх невинно розстріляних, страчених

 у газових камерах, виснажених голодом і примусовою працею, Генеральна Асамблея ООН прийняла 1 листопада 2005 року  Резолюция № 60/7 «Пам'ять про Голокост», в якій йдеться: «Голокост, що призвів до винищування однієї третини євреїв і незліченних жертв з числа представників інших меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість». Саме цей документ оголосив 27 січня Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту. 

В Україні на державному рівні Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту щорічно відзначають з 2012 рок, відповідно до постанови Верховної ради України від 5 липня 2011 року № 3560-VI «Про 70-річчя трагедії Бабиного Яру».

Світова спільнота цього дня згадує не тільки жертв Голокосту, але й засвідчує прагнення до боротьби з антисемітизмом, расизмом та всіма іншими формами нетерпимості, які можуть призвести до цілеспрямованого насилля стосовно окремої групи людей.

До Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову  виставку. Експозиція вміщує наукові, науково-популярні, довідкові видання, присвячені дослідженню Голокосту та спогади очевидців трагедії.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

imageimage

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька, 1; 4-й поверх.

Термін експонування: 27 січня – 19 лютого 2018 р.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії відділу

соціокультурної діяльності Кириленко Т. І.