Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 До 120-річчя від дня народження В. М. Сосюри (1898–1965),

українського поета, перекладача

 

Любіть Україну, як сонце, любіть,

як вітер, і трави, і води,
в годину щасливу і в радості мить,
любіть у годину негоди!

 

В. Сосюра

 

imageВолодимир Сосюра народився 6 січня 1898 року на станції Дебальцеве (Донецька обл.). Початкову освіту здобував під опікою батька, кресляра за фахом.

З одинадцяти років майбутній поет змушений був працювати на содовому заводі, потім телефоністом, чорноробом, не цурався випадкових заробітків.

Перші твори молодого поета: вірші «Плач волн», «Чи вже не пора», «Товаришу» були надруковані в газеті «Голос рабочего» 14 жовтня 1917 року.

У 1918 р. Володимир  Сосюра стає козаком петлюрівської армії, потрапляє в полон. У 1920 році вступає до Червоної Армії.

1921 року побачили світ збірка «Поезії» та поема «Червона зима», яка зробила В. Сосюру знаменитим. Перу митця належить  низка ліро-епічних поем: «Оксана» (1922), «Робітфаківка» (1923), «Воно», «Шахтар», «Сількор», «Тарас Трясило» (1926).

З 1925 року поет повністю присвячує себе літературній діяльності. Протягом десятиліття (1922–1932) він був членом багатьох літературних течій та угрупувань: «Пролеткульт», «Плуг», «Гарт», ВАПЛІТЕ, ВУСППу та інших, постійно брав участь у літературних дискусіях.

Неупереджена критика вбачала в Сосюрі провідного майстра ліричного жанру. Офіційна критика суворо засуджувала мотиви українського патріотизму в його творах. За «націоналістичні ухили» у 1934 році поета виключають з лав Комуністичної партії та зі Спілки радянських письменників. Поет майже нічого не пише, займається поетичними перекладами.

1936 року Володимира Сосюру  знову приймають до Спілки радянських письменників. Він повертається до роботи,  з'являються збірки «Нові поезії» (1937), «Люблю» (1939) та інші твори. 
   У 1940 році митець завершив роботу над романом у віршах «Червоногвардієць», в основу якого лягли автобіографічні матеріали.   

З початком німецько-радянської  війни, у 1941 році, поет був евакуйований до Башкирії, 1942–працював в Українському радіокомітеті у Москві, в 1943 році  входив до редакції фронтової газети «За честь Батьківщини».

Ліричним творам  Володимира Сосюри періоду німецько-радянської війни (збірки «В годину гніву», «Під гул кривавий», численні публікації в періодиці) притаманні мотиви віри в перемогу і водночас неретушований показ людської біди.
   1948 року Володимира Миколайовича Сосюру було відзначено найвищою нагородою того часу – Сталінською премією.

Патріотичний вірш «Любіть Україну!», написаний у 1944 році, став причиною найгостріших звинувачень поета в націоналізмі. У 1951 році Володимира Сосюру перестають друкувати і він знову живе під прямою загрозою арешту, яка зникає тільки в 1953 році.

У 1955–1960 роках з'являються нові книги віршів «За мир», «На струнах серця», «Солов'їні далі», «Так ніхто не кохав».

Володимир Сосюра у 1960 році завершує роботу над поемами «Мазепа» (розпочату в 1929 р.) та «Розстріляне безсмертя» (розпочату в довоєнний час). Радянською цензурою твори були віднесені до «заборонених» і побачили світ лише у 1988 році.

Низку цікавих творів містять книжки В. Сосюри «Близька далина» (1960), «Поезія не спить» (1961), «Осінні мелодії» (І964) та «Весни дихання» (1964). 
    Помер поет 8 січня 1965р. Похований на Байковому кладовищі.

До 120-річчя від дня народження В. М. Сосюри в  Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку.

Експозиція презентує зібрання творів та вибрані твори поета різних років видання, у тому числі прижиттєві видання.

Сучасні видання, представлені на виставці, збагачують уявлення про поезію В. М. Сосюри. Це твори, які  були заборонені радянською цензурою і побачили світ лише на початку XXI століття, вірші, написані в ранній період творчості.

Про складний життєвий шлях і творчий вклад поета і перекладача у розвиток та становлення української літератури розповідають монографії, матеріали наукових конференцій, публікації.

На виставці представлено документи з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань автора радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

 вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 6–25 січня 2018 р.

 

                                    Інформацію підготувала  головний бібліотекар  

відділу соціокультурної діяльності Кудря Л. М.