П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 120-річчя від дня народження Бориса Тена ( М. В. Хомичевський) ( 1897 – 1983), українського поета і перекладача

 

image

Борис Тен (літературний псевдонім Миколи Васильовича Хомичевського) – видатний український поет-перекладач, мистецтвознавець, педагог, лауреат премії ім. М. Рильського. Микола Васильович Хомичевський народився 9 грудня 1897 року на Волині в старовинному селі Дермань.

Творчий діапазон літературних, музичних та загальнокультурних інтересів Бориса Тена був надзвичайно широкий. Він захоплювався художніми перекладами з античних та сучасних мов, оперними лібрето та іншими музичними творами; був автором поезій, літературознавчих та мистецтвознавчих робіт.

Але став знаним Борис Тен завдяки блискучим художнім перекладам із давньогрецької на українську мову безсмертних «Одісеї» та «Іліади» Гомера. Опрацьовуючи українські переклади Гомера своїх попередників, Борис Тен знайшов свій науково-історичний, стилістичний, архітектонічний підхід до геніальних творів. «Одісея» у перекладі Бориса Тена видавалася двічі: у 1963 та 1968 роках. «Іліада» - у 1978 році. У 1982 році вийшов збірник перекладів античних творів «Давньогрецька трагедія». Сам Борис Тен вважав свої переклади «Одісеї» та «Іліади» основною справою свого життя. Інші переклади: з німецької – «Розбійники» і «Вільгельм Тель» Міллера; з англійської – «Річард ІІІ» Шекспіра; з французької – поезії Шеньє та пісні французької революції; з польської перекладав Ю. Словацького та А. Міцкевича, з російської – О. Пушкіна, Л. Толстого. Для українських театрів переклав ряд п’єс радянських і зарубіжних драматургів, а також тексти до вокальних творів. За переклади «Одісеї» та «Іліади» він був удостоєний премії М. Рильського (1979 р.).

Єдиний збірник власних сонетів «Зоряні сади» вийшов із друку, коли авторові звернуло вже на восьмий десяток, у 1970 році.

Помер Борис Тен 12 березня 1983 року.

До 120-річчя від дня народження Бориса Тена ( М. В. Хомичевський) в  Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого було підготовлено книжкову виставку. Експозиція вміщує найвідоміші твори автора та статті з періодичних видань про його життєвий і творчий шлях.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань автора  радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 9 – 26 грудня 2017 р.

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар відділу

соціокультурної діяльності

Гриценко Ю. А.