Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 65-річчя від дня народження С. Г. Якутовича (1952-2017), українського живописця, графіка, книжкового ілюстратора, народного художника України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка

 

image

Народився Якутович Сергій Георгійович 21 листопада 1952 року в Києві в родині художників. Його батько Георгій Якутович — видатний український графік середини ХХ ст., відомий також роботою в кіно, зокрема над фільмом «Тіні забутих предків» С. Параджанова.

Творчість Сергія Якутовича належить до тих явищ українського образотворчого мистецтва останніх десятиліть, які не тільки окреслюють показові тенденції часу, а й дають можливість по-іншому побачити загальну картину епохи.

Дитинство Якутовича минуло у батьківській майстерні. З 14 років юнак професійно займався мистецтвом. Митець мав глибоко індивідуальний почерк, досконало володів різними технічними засобами графічного мистецтва, зокрема офорту.

З 1976 року художник активно співпрацював з видавництвами України та Росії. До часів Незалежності він ілюстрував чи не усю класику світової та вітчизняної літератури: твори О. Пушкіна, Л. Толстого, О. Дюма, О. Гончара, М. Гоголя, малював картини до французького епосу «Трістан та Ізольда», оформлював книжки Ліни Костенко. Загалом – майже дві сотні видань.

Сергій Якутович став головним художником фільмів «Молитва за гетьмана Мазепу» Юрія Іллєнка, телефільмів «Ще як ми були козаками», «Загублений рай». А у 2005 долучився до масштабного проекту – фільму Володимира Бортка «Тарас Бульба». Художник намалював понад 2,5 тисячі ескізів і майже всі вони ввійшли до фільму.

У 2009 Сергій Якутович наважився і на сміливий арт-проект. Істини щодо безсмертних образів з книжок Гоголя він відтворив у інсталяціях з пластикових скульптур, відео та музики. Проект за підтримки Юнеско  показували у Парижі, Львові, Москві та Києві.

Помер 27 червня 2017 року у місті Києві. Похований 29 червня на Байковому цвинтарі у Києві.

До 65-річчя від дня народження С. Г. Якутовича (1952-2017), українського живописця, графіка, книжкового ілюстратора, народного художника України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка в  Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого було підготовлено книжкову виставку. Експозиція вміщує літературу про найвідоміші роботи художника та статті з періодичних видань про його життєвий і творчий шлях.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань автора  радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 21 листопада – 13 грудня 2017 р.

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар ВСКД

Гриценко Ю. А.