П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Творча зустріч з режисером, народним артистом України

Романом Балаяном

 

imageРоман Балаян – фігура яскрава і відома у вітчизняному кіносвіті. Режисер, фільми якого добре знають і пам’ятають глядачі різних поколінь.

Роман Гургенович народився в Нагірному Карабасі, навчався на режисерському факультеті театрального інституту в Єревані, закінчив режисерський факультет Київського інституту театрального мистецтва імені І. Карпенка-Карого. Вже понад 50 років живе і працює в Києві.

Як кінорежисер дебютував у 1973 році стрічкою «Ефект Ромашкіна». На сьогодні у його фільмографії 12 художніх кінокартин, серед яких «Бірюк», «Леді Макбет Мценського повіту», «Бережи мене, мій талісман», «Два місяці, три сонця», «Райські птахи». Автор знакового фільму 1980-х років «Польоти уві сні та наяву», що світоглядно вплинув на ціле покоління вітчизняних інтелектуалів.

Впродовж свого великого творчого життя працював і творив з такими визначними особистостями, як Сергій Параджанов, Іван Миколайчук, Юрій Іллєнко, Олександр Абдулов, Олег Янковський, Людмила Гурченко, Лев Дуров, Олег Меншиков, Тетяна Друбич, Олександр Збруєв.

8 листопада в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулась зустріч, яка зібрала численних шанувальників творчості Романа Балаяна.

З притаманною легкістю і невимушеністю Роман Гургенович спілкувався з аудиторією: щиро ділився спогадами про свій кіномистецький шлях, розповідав про незабутніх колег-акторів, з якими зводила його доля, ділився секретами майстерності з молодими представниками майбутнього кінематографу.

Під час зустрічі митець демонстрував фрагменти своїх фільмів, згадуючи неймовірні історії, які залишилися поза кадром.

Наприкінці вечора Роман Балаян відповів на численні запитання, в яких розкрив сьогоднішнє бачення проблем і перспектив вітчизняного кінематографу і поділився своїми творчими планами.

 Гучні, тривалі оплески на адресу Майстра стали щирим виявом любові й глибокої шани глядачів.

 

 

Інформацію підготувала 

 головний бібліотекар відділу cоціокультурної діяльності

Сливка О. В.