Понеділок, 29 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 

«Туберкульоз: Запобігання та профілактика» ( До Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на туберкульоз)


image

Щорічно 24 березня світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби з туберкульозом (World Tuberculosis Day).

Цей день був встановлений Всесвітньою організацією охорони здоров’я, оскільки саме тоді у 1882 році лікар Роберт Кох оголосив про відкриття збудника туберкульозу. Це стало першим кроком на шляху діагностування і лікування небезпечного захворювання.

Туберкульоз – інфекційне захворювання, збудником якого є мікробактерія туберкульозу (в народі її називають паличкою Коха). Ця хвороба вражає всі органи і системи, але в 90% випадків уражаються легені.

Основне джерело інфекції – хворий з відкритою формою туберкульозу. Мікробактеріі туберкульозу переносяться повітрям невидимими найдрібнішими крапельками мокротиння, які виділяються при кашлі, чханні, розмові. При вдиханні зараженого повітря мікробактеріі туберкульозу потрапляють в організм здорової людини і викликають захворювання. Рідше зустрічається харчовий шлях передачі інфекції – через сире молоко, м’ясо, яйця від хворих на туберкульоз тварин і птахів. Заразитися також можна при користуванні рушником, посудом, постіллю хворого.

В нашій державі проблема епідемії туберкульозу є особливо гострою. Щороку в Україні реєструється близько 30 000 нових випадків захворювання на туберкульоз. Сьогодні це захворювання цілком виліковне. МОЗ України спільно з національними та міжнародними партнерами розробляє Концепцію нової програми протидії туберкульозу на 2017-2021 роки, за основу якої взято Глобальну стратегію Всесвітньої організації охорони здоров`я (ВООЗ). Для виконання заходів Загальнодержавної соціальної цільової програми протидії туберкульозу у 2016 році виділялися кошти із державного бюджету України та з місцевих бюджетів. Реалізація заходів Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз в значній мірі залежали від зовнішнього фінансування, а саме – Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом (ТБ) та малярією, який забезпечував близько 50 % від загального фінансування. У 2016 році МОЗ було ініційовано впровадження нових протитуберкульозних препаратів, які вже використовуються у світі. Препарати суттєво скоротять терміни лікування і підвищать його ефективність.

Серйозною підмогою у боротьбі з туберкульозом стають підвищення санітарної грамотності населення, поглиблення знань про причини виникнення, шляхи поширення, методи запобігання та лікування захворювання.

Цим питанням присвячена книжкова виставка, розгорнута в Національній бібліотеці ім. Ярослава Мудрого з нагоди Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом. Книжкові та періодичні видання, представлені на виставці, висвітлюють підходи щодо організації боротьби з туберкульозом на глобальному, регіональному, національному рівнях, сучасні тенденції діагностики та профілактики, а також шляхи підвищення ефективності лікування цього поширеного захворювання.

На виставці представлено документи з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань даної тематики  радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 24 березня  –  24 квітня 2017 р.

Інформація підготовлена відділом СКД