П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«До 80-річчя від дня народження М. С. Вінграновського (1936–2004),  

українського поета, кінорежисера і кіноактора»

 

imageМикола Степанович Вінграновський народився 7 листопада 1936 року в селянській родині на Миколаївщині.

Після закінчення школи вступив до Київського інституту театрального мистецтва на акторський відділ. Через два тижні після початку занять Олександр Довженко запросив талановитого юнака на навчання у Всесоюзний державний інститут кінематографії (ВДІК) в Москву.

Будучи студентом Вінграновський зіграв головну роль у художньому фільмі  Олександра Довженка «Повість полум’яних літ» (1961). За краще виконання чоловічої ролі Микола Вінграновський отримав золоту медаль кінофестивалю в Лос-Анджелесі.

Після закінчення навчання кінорежисер повернувся до Києва, працював на кіностудії ім. Олександра  Довженка. Микола Степанович Вінграновський відзняв художні стрічки «Дочка Стратіона» (1964), «Ескадра повертає на захід» (1966), «Берег надії» (1967), де він зіграв також роль Вацлава Купки, «Дума про Британку» (1970) – роль Несвятипаски, «Тихі береги» (1973), «Климко» (1984), документальні фільми «Слово про Андрія Малишка» (1983), «Щоденники О. П. Довженка» (у співавторстві з Леонідом Осикою), «Щоденник. Довженко. 1941-1945» (1993), «Чигирин – столиця гетьмана Богдана Хмельницького» (1993), «Батурин – столиця гетьмана Івана Мазепи» (1994), «Галич – столиця князя Данила Галицького» (1995), «Гетьман Сагайдачний» (1999).

imageЯк поет Микола Вінграновський дебютував 1957 року у журналі «Дніпро». Добірки його поезій побачили світ у журналах «Жовтень», «Дніпро», «Вітчизна» та інших періодичних виданнях. У 1962 році побачила світ перша збірка «Атомні прелюди», разом зі збірками «Тиша і грім» Василя Симоненка і «Соняшник» Івана Драча. 1967 року вийшла друком друга поетична збірка «Сто поезій». У 1971 – збірка «Поезії», у 1978 – «На срібнім березі». Між цим були зйомки фільмів, написання прозових творів, сценаріїв. Також поет багато працює над дитячими творами. Ще на початку шістдесятих років у журналі «Ранок» з’явилися його перші оповідання та вірші для дітей, які згодом увійшли в окрему збірку «Андрійко-говорійко», а трохи пізніше побачили світ такі оригінальні книжки поезій: «Мак», «Літній ранок», «Літній вечір» та інші.

У 1982 р. побачила світ збірка «Київ», згодом – «Вибране» (1986).

1984 року за збірки творів для дітей «Літній ранок», «Літній вечір», «Ластівка біля вікна», «На добраніч» Миколі Степановичу Вінграновському присуджено Державну премію України ім. Тараса Шевченка. Також він є автором книжок-віршів: «Губами теплими і оком золотим», «Цю жінку я люблю»; повістей: «У глибині дощів», «Літо на Десні»; роману «Северин Наливайко». Найповніше видання доробку – «Вибрані твори в трьох томах» (2004).

Помер М. С. Вінграновський 26 травня 2004 року в Києві, похований на Байковому кладовищі.

Національна парламентська бібліотека України до 80-річчя від дня народження М. С. Вінграновського українського поета, кінорежисера і кіноактора підготувала книжково-ілюстративну виставку.

В експозиції представлені поетичні збірки та окремі твори поета різних років видання. Матеріали про творчий і життєвий шлях поета, кінорежисера і актора Миколи Степановича Вінграновського представлені окремими виданнями, матеріалами наукових конференцій та статтями з періодичних видань. 

На виставці представлено документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами. 

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька, 1; загальний читальний зал.

Термін експонування: 7 – 25 листопада 2016 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД