Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація перших двох томів «Шевченківської енциклопедії»

у Національній парламентській бібліотеці України

 

 5 березня 2013 року в Національній парламентській бібліотеці України, в рамках дев’ятого засідання бібліотечних Шевченкознавчих студій, започаткованих 2010 року, відбулася презентація перших двох томів «Шевченківської енциклопедії» в шести томах –  масштабного дослідницького і довідкового проекту Інституту літератури імені Т. Г. Шевченка Національної академії наук України, приуроченого до 200-річного ювілею Великого Кобзаря.

Унікальне видання було підготовлено за державним замовленням на випуск видавничої продукції Національної академії наук України та побачило світ на замовлення Державного комітету телебачення і радіомовлення України за програмою «Українська книга – 2012». Керівник проекту «Шевченківська енциклопедія» – Валерія Смілянська, автор передмови – академік НАНУ Іван Дзюба. До складу редакційної колегії видання увійшли провідні вчені-літературознавці: М. Г. Жулинський (голова), М. П. Бондар, О. В. Боронь (відповідальний секретар), С. А Гальченко, П. Ю. Гриценко, І. М. Дзюба, Р. Я. Пилипчук, Г. А. Скрипник, В. Л. Смілянська (заступник голови), Д. В. Стус, Н. П. Чамата.

Творці «Шевченківської енциклопедії» спромоглися всебічно представити геніальну постать Тараса Шевченка – поета і художника, висвітлити його визначальну роль у суспільному житті українського народу, як у культурному контексті тієї доби, так і в діяльності духовних надбань спадкоємців. Перший том енциклопедії містить 1142 статті, другий том – 1081 статтю, де можна знайти основні відомості про життя, творчість і особистість Тараса Шевченка. У виданні розповідається про епоху та оточення українського Пророка, про його місце в національній та світовій культурі, підсумовується понад півторастолітній досвід вивчення всіх аспектів шевченкіани в українському та зарубіжному шевченкознавстві. Об’єктом опрацювання в енциклопедії є вся літературна, мистецька й епістолярна спадщина Тараса Шевченка, дотичні до його особи документи та мемуари, атрибути вшанування пам’яті геніального поета. Видання поділене на тематичні розділи, кожен із яких включає низку довідкових статей різного обсягу: поетика Шевченка; біографія; історія і Шевченко; місця перебування; згадувані Шевченком історичні, міфологічні, біблійні, агіографічні персонажі; Шевченко і національні літератури – українська, російська, слов’янські, світова література; Шевченко і мистецтво (скульптура, музика, театр, кіно); шевченкознавство; вшанування пам’яті тощо. Автори й укладачі «Шевченківської енциклопедії» проаналізували багаторічний розвиток шевченкознавства й відтворили сучасний його стан, подали відомості про переважну більшість причетних до постаті Шевченка осіб, дали орієнтир широким колам шанувальників геніального поета для заглиблення у його творчість і світогляд.

Церемонію презентації перших двох томів «Шевченківської енциклопедії» після вітального слова Генерального директора НПБУ Тамари Вилегжаніної відкрив Перший заступник Міністра культури України Тимофій Кохан. Він звернувся до численних учасників та організаторів презентації з привітанням від Міністра культури України Леоніда Новохатька. «Напередодні 200-літнього ювілею Великого Кобзаря – всесвітньовідомого українського поета, письменника, художника, громадського діяча Тараса Григоровича Шевченка – видання енциклопедії є надзвичайно актуальним, вагомим, масштабним проектом», – йдеться у зверненні Міністра культури. Тимофій Кохан також висловив щиру вдячність усім, хто долучився до реалізації цієї культурно-мистецької акції, та побажав учасникам нових творчих здобутків у їхній подвижницькій праці.

Про актуальність та важливість проекту як знакової події для всієї України докладно йшлося у виступах директора Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАНУ, академіка Миколи Жулинського; завідувача відділу шевченкознавства Інституту літератури, керівника презентованого проекту Валерії Смілянської, яка зазначила, що не лише редакційну підготовку, а навіть виготовлення оригінал-макету книжок здійснювали працівники її відділу; поета, Героя України Івана Драча; Голови Українського фонду культури, Героя України, поета-академіка НАНУ Бориса Олійника, почесного президента університету «Києво-Могилянська академія», відомого літературознавця, Героя України В’ячеслава Брюховецького, президента Української асоціації видавців Олександра Афоніна, представниці української громади з Санкт-Петербургу Тетяни Лебединської

Дев’яте засідання Шевченкознавчих студій у Національній парламентській бібліотеці України завершилося концертно-музичною частиною, присвяченою 200-річчю (16.02.1813) від дня народження видатного українського і російського оперного співака, композитора, драматичного актора і драматурга, сподвижника Тараса Шевченка – Семена Степановича Гулака-Артемовського. Семен Гулак-Артемовський був автором першої української опери «Запорожець за Дунаєм», вокально-хореографічного дивертисменту «Українське весілля», музики до водевілю «Ніч під Івана Купала», солоспівів «Стоїть явір над водою», «Спать мені не хочеться» та ін. Як драматичний актор він виступав у п’єсах Івана Котляревського.

Українську народну пісню «Стоїть явір над водою» на музику С. Гулака-Артемовського виконав соліст Національної опери України, лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів Олександр Чувпило, а українська народна пісня «Спать мені не хочеться» також на музику Семена Гулака-Артемовського прозвучала у виконанні солістки Національної опери України, лауреата всеукраїнських і міжнародних конкурсів Людмили Циган. Концертмейстер Ірина Паламаренко.

Презентація видання «Шевченківська енциклопедія» (1, 2 т.) у Національній парламентській бібліотеці України напередодні 199-ї річниці від дня народження Великого Кобзаря стала гарним заспівом у підготовці української громади до святкування 200-річного ювілею Тараса Шевченка.


imageТамара Вилегжаніна


imageТимофій Кохан


imageМикола Жулинський


imageВалерія Смілянська


imageІван Драч 


imageБорис Олійник

 

imageВ’ячеслав Брюховецький


imageОлександр Афонін


imageТетяна Лебединська



imageУчасники презентації

 

                                             Інформація підготовлена відділом СКД