Понеділок, 29 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

«Музичний всесвіт Ференца Ліста»

Мистецько-просвітницький проєкт

Артема Ляховича та Аліни Романової

 

13 квітня в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулась I-ша частина Мистецько-просвітницького проєкту «Музичний всесвіт Ференца Ліста» лавреатів міжнародних конкурсів Артема Ляховича (фортепіано) та Аліни Романової (фортепіано).

Артисти активно концертують в Україні та за кордоном, як сольно, так і в дуеті. Аліна Романова виступає також як виконавиця камерної музики. В її концертних програмах багато монографічних, зокрема цикли творів Альбеніса, Шумана, Ліста тощо. У репертуарі Артема Ляховича – вражаючий перелік творів Шопена, Баха, Бетховена, Ліста, Шумана, Лятошинського, Карабиця та багатьох інших авторів.

У переповненій залі Бібліотеки, глядачі слухали цікаві історії створення музичних творів Ференца Ліста – угорського легендарного музиканта, справжню суперзірку XIX століття. Він був однаково геніальним в різних галузях – і як композитор, і як піаніст, і як популяризатор шедеврів оркестрової та вокальної класики, які перекладав для фортепіано. У 1847 році Ліст з концертами відвідав чимало українських міст, серед яких: Київ, Житомир, Немирів, Бердичів, Кременчук, Одеса, Миколаїв та Кропивницький (тоді місто називалось Єлисаветград). Найбільш історично значущим, звичайно ж, став його візит до Києва. В історії назавжди залишиться спогад про те, як Україна змінила життя відомого угорського композитора Ференца Ліста, адже саме тут він знайшов своє кохання та головну музу всього життя.

Концертна програма «Музичний всесвіт Ференца Ліста» справила незабутнє враження на глядачів. Чітко структурований виступ Артема Ляховича, глибоке та всебічне висвітлення теми органічно поєднувалась з віртуозним виконанням творів Ф. Ліста Аліною Романовою.

Завершився концерт нескінченними оплесками, квітами та вдячністю талановитим артистам Артему Ляховичу та Аліні Романовій за атмосферу гармонії, радості, справжнього свята.

Запрошуємо усіх бажаючих 27 квітня о 13:00 на II-гу частину Мистецько-просвітницького проєкту «Музичний всесвіт Ференца Ліста» лавреатів міжнародних конкурсів Артема Ляховича (фортепіано) та Аліни Романової (фортепіано), який відбудеться за адресою: вул. Грушевського Михайла, 1, загальний читальний зал № 1.

 

Інформацію підготувала

провідний бібліотекар відділу СКД

Лариса Совершенна