П’ятниця, 3 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«До 215-річчя від дня народження Миколи Гоголя (1809–1852), українського письменника, етнографа, збирача українського фольклору»

 

 


...Чого міг чекати народ, такий відмінний

від росіян, який дихав вольністю

 і молодецьким козацтвом, хотів пожити

 своїм життям? Йому загрожувала

 втрата національності, більше чи менше

 зрівняння прав з власним народом самодержця»

(з начерку «Роздуми Мазепи») 

 

imageЦьогоріч ми відзначаємо 215-річчя Миколи Васильовича Гоголя – одного з найцікавіших письменників вітчизняної та світової літератури. Автора таких відомих творів як «Мертві душі», «Вечори на хуторі біля Диканьки», «Вій», «Пропала грамота», «Ревізор», «Тарас Бульба» та інші.

Він ніколи не сходив з історичної сцени. Один із великих письменників ХІХ століття, М. В. Гоголь зіграв надзвичайну роль у розвитку української культури, з якої народився, світової культури, яку запліднив новими ідеями і як мудрий письменник, і як релігійний мислитель.

Його творчість завжди привертала увагу дослідників і простих читачів, а також надихала композиторів і художників. Син Полтавщини, земляк Г. Сковороди та І. Котляревського, Микола Васильович ніколи не втрачав зв’язок зі своєю Батьківщиною, родинним гніздом. Україна була для нього не лише місцем, де він народився і виріс, а й цілющим джерелом, яке щедро живило душу письменника.

Своїм походженням, природою художнього генія, долею, всім людським єством Микола Гоголь кровно пов’язаний з Україною. Він відкрив Україну світові й до цих пір успішно це робить. Можна сказати, що існує особливий світ – Гоголева Україна. Вона приваблива й надихаюча, сповнена святковості й екзотики, козацької звитяги й фантастичних пригод.

Уже не одне покоління читачів і дослідників-літературознавців звертається до повістей Гоголя українського циклу, з яких постає неповторно-чарівний образ України.

І сьогодні, через два століття після його народження, це ім’я ніби заворожує й притягує усіх, хто ознайомлюється з біографією або творчістю видатного письменника.

До 215-річчя від дня народження Миколи Васильовича Гоголя в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція містить твори автора, статті, монографії, дослідження про його життя і творчість.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань автора радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Грушевського Михайла, 1; 2-й поверх.

 Термін експонування: 01 квітня – 30 квітня 2024 р.

 

 Інформацію підготувала провідний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Бойко Н.М.

 

 

image image