Понеділок, 29 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація книги Оксани Зененко

«Побратим гетьмана» 

 

«Які б великі не були московські насильства,

 вони не дають ніякого законного права

москалям щодо України…»

Пилип Орлик

 

image9 квітня 2024 року у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася презентація книги Оксани Зененко «Побратим гетьмана» (Вид-во «Український пріоритет», 2024). 

Оксана Зененко – українська письменниця, авторка історичних романів. У 2019 році — у Всеукраїнській газеті «Дебют» вийшов друком роман «Чемпіонка». Восени того ж року стала співавтором збірки «Покрова через Збруч» від видавництва «КМ-Букс».

Ще зі шкільних років письменниця захоплювалася історією, цей потяг підтримувала родина. Багато років досліджувала епоху Гетьманщини, що і спонукало її до написання романів «Останній лицар гетьмана» і «Таємна місія гетьмана», які побачили світ у 2020 і 2021 роках. Книги здобули популярність. Тож авторка продовжила працювати в  цьому жанрі — і у 2024 році з’явився роман «Побратим гетьмана». Книга  розкриває часи гетьмана Пилипа Орлика й написана на основі наукових досліджень багатьох українських істориків і записів самого Пилипа Орлика. Так само, як і попередні її книги, допомагає читачам складати пазли нашої минувшини і несе розпечений велетенськими стражданнями предків посил українському народові  – треба бути єдиними у протистоянні загарбницькій суті московства. 

Під час зустрічі письменниця детально розповіла про героїв книги, про епоху Гетьманської України часів Івана Скоропадського, який, отримавши булаву після Мазепи, волів домовлятися з царським урядом про збереження прав і вольностей, а також автономії Гетьманщини. На відміну від нього, гетьман в екзилі - Пилип Орлик і кошовий отаман Кость Гордієнко прагнули звільнення України від московської окупації військовим шляхом. Хто з них був правий тоді - показали подальші історичні події, а ми лише можемо зараз зробити певні важливі висновки з їх безцінного досвіду.

Торкнулись сюжетів і попередніх романів: «Останній лицар гетьмана» і «Таємна місія гетьмана» про епохи Петра Дорошенка та Івана Мазепи, що тягнуться ланцюжком до подій книги «Побратим гетьмана».

Провівши нас доленосними стежками з історії України-Гетьманщини, пані Оксана дала можливість чітко зрозуміти, що події описаних періодів і сьогодення перегукуються, багато речей повторюються, та й навіть ворог у нас до цих пір залишається той самий.

На завершення зустрічі, авторка також поділилась секретами пошуку історичних джерел, власними враженнями від подорожей місцями козацької слави, де відбуваються події сюжетів її романів і відповіла на безліч запитань з історії Гетьманщини.

Презентація нового історичного роману Оксани Зененко «Побратим гетьмана» — це ще одна нагода згадати уроки історії, аби сьогодні не звернути зі шляху боротьби за незалежність нашої Батьківщини!

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар відділу  

соціокультурної діяльності

Юлія Гриценко