Неділя, 28 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Лекція

«Гуцульський світ Гната Хоткевича»


image3 квітня у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулась чергова лекція з просвітницького циклу «Видатні постаті української куьтури», присвячена видатному українському письменнику і музиканту Гнату Хоткевичу.

Розповідаючи про життя Гната Хоткевича, лекторка Наталія Василишина сконцентрувала увагу присутніх на його унікальних талантах, що, об’єднавшись в одній особистості, розкрились у різних сферах діяльності митця.

Історик і літератор, актор і режисер, музикант, композитор і диригент, бандурист-віртуоз, а також видавець, мистецтвознавець і художник – усіма цими талантами була обдарована одна людина, якій не судилося довге життя. Чверть століття після смерті його ім’я не згадувалося, а твори не друкувалися.

Одним із найважливіших досягнень Гната Хоткевича є етнографічні дослідження, зокрема видана у 1920 році збірка «Гуцули й Гуцульщина», яка містить унікальний матеріал про життя, обряди, традиції та звичаї гуцулів. Він був автором і літературних творів, що відображають їх характер, традиції та вірування. Створені письменником історичні образи опришків  («Камінна душа» (1911), «Довбуш» (1920) розкривають сторінки національного становлення карпатських українців та їх боротьби за своє визволення.

Учасники заходу дізналися про Гната Хоткевича як організатора унікального Гуцульського театру, де національна енергія населення у повній мірі проявилася в акторській майстерності.

Приємним подарунком для слухачів став виступ талановитих бандуристів ансамблю «ЛІРа» (художній керівник Галина Савчук), які створили неповторний колорит під час захоплюючої подорожі гуцульським  світом Гната Хоткевича.

 

Інформацію підготувала зав. відділу соціокультурної діяльності

Олена Сливка