Понеділок, 29 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Мистецька виставка Юрія Базавлука

«Пори року»


imageЗ 11 березня 2024 року в Арт-галереї Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого (вул. Грушевського Михайла, 1) експонується мистецька виставка Юрія Базавлука «Пори року».

Пейзажі кожної пори року мають яскраву палітру кольорів й емоційних відтінків. Ніжно-зелена гама весни приносить радість оновлення. Мальовниче літо, сповнене тепла і сонця, – огортає яскравим різнобарв’ям. Осінні краєвиди сліплять золотом і багрянцем, а зимові пейзажі виблискують сріблясто-блакитними відтінками.

Художник надзвичайно тонко відчуває природу, його картини захоплюють вишуканістю й довершеністю та передають не лише настрій певної пори року, а й переживання митця.

Експозиція містить 29 пейзажних картин, написаних протягом останніх десяти років. Роботи виконані в техніці олійної фарби на полотні та картоні.

Про автора: 

Юрій Базавлук – відомий український художник-живописець, член Національної спілки художників України з 2017 року.

Народився 12 червня 1958 року в Харкові в сім’ї художника. Дитинство та роки юності майбутнього художника пройшли в історичному місті Путивль Сумської області. Після закінчення середньої школи, навчався на технологічному відділенні Путивльського плодоовочевого технікуму. Отримавши диплом технолога, з 1977 року за направленням працював у м. Києві.

Юрій Базавлук змалечку захоплювався малюванням. Перші уроки отримав від батька – талановитого художника Комінтерна Юрійовича Базавлука. Далі було навчання в дитячій художній студії, а потім у творчих студіях таких відомих митців як В. Забашти та А. Джабарова. Саме там він перейняв найкращі риси київської школи живопису: точність і лаконічність відтворення, майстерність виразно писати яскравими відкритими кольорами. Почалося формування власного творчого стилю з увагою на колір, спрощену композицію, декоративну рівновагу.

Яскравою сторінкою в житті майстра стала поїздка до США, де йому довелося вивчати високе мистецтво живопису в галереях міста Нью-Йорку та в музеях міст штату Каліфорнія.

Після більше ніж двадцяти років роботи за фахом, Юрій Комінтернович прийняв рішення – присвятити своє життя живопису. Він продумано готувався до цього кроку. Напружена творча робота, навчання на пленерах та в майстернях відомих митців виплекала його неповторний почерк.

У творчому доробку Юрія Базавлука понад 100 картин. Його творчість багатогранна та різнопланова: пейзажі, натюрморти, жанрові картини. Особливу увагу привертають мотиви рідного м. Путивля та знайомі краєвиди м. Києва.

Виставкову діяльність розпочав з 2013 року. На рахунку живописця участь у восьми Всеукраїнських і двадцяти п'яти персональних виставках. За професіоналізм і популяризацію культурної спадщини України Юрія Базавлука відзначено багатьма грамотами та подяками. Роботи митця зберігаються в музеях, державних установах, приватних колекціях в Україні та за кордоном.

 

Термін експонування виставки: 11 березня – 11 квітня 2024 р.

понеділок – субота з 10:00 до 17:00, неділя – вихідний день.

Чекаємо за адресою: вул. Грушевського Михайла, 1, Арт-галерея.

 

Вхід вільний.