Неділя, 28 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація книги

Василя Шендеровського «На скрижалях науки»

(Видавничий дім «Простір», 2023)

 

 

image

14 березня в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулась  презентація книги Василя Шендеровського «На скрижалях науки» (Видавничий дім «Простір»).

Книга  «На скрижалях науки»  – цінний довідник для широкого кола читачів, який включає понад 200  імен учених. В ній автор приділив увагу видатним українським науковцям,  які з різних причин були вимушені працювати поза межами Батьківщини на розвиток інших держав, та вченим, яких радянською ідеологічною системою  було визнано «ворогами народу».

Під час презентації Василь Шендеровський розповів про дослідницьку працю, вкладену у створення видання. Книга включає не лише аналіз літературних джерел, а й ретельний пошук та роботу з архівними  матеріалами. 

За словами письменника, важливо було повернути із забуття імена вчених, знищених в умовах переслідувань під гаслом боротьби з українським буржуазним націоналізмом. Адже впродовж десятиліть вони свідомо були вилучені з енциклопедичних видань та наукових джерел, і були невідомими для широкого українського загалу. Не оминув автор і теми тих вчених, які, з різних причин, змушені були залишити рідну землю та працювати за її межами. 

Дослідник  вважає за доцільне подати інформацію про місця поховання та  некрополі, де поховані ці вчені як на території України, так і в інших державах.  Це приверне увагу громадськості до історії, культурної і духовної спадщини.

Василь Шендеровський висловив  надію,  що  його праця сприятиме утвердженню гордості за Україну, яка дала людству стільки видатних вчених.

Виступ артистів створив урочисту та невимушену атмосферу, підкресливши значимість події.

Модератор заходу, Олена Нужна – редакторка  видавничого дому «Простір». Вона  зібрала  увесь захід у єдину гармонійну форму, дозволивши кожному присутньому в залі відчути важливість представленого матеріалу.

На завершення презентації відбулась автограф-сесія, під час якої присутні мали змогу неформально поспілкуватися з автором та отримати підписані примірники книги.

Гості щиру подякували Василю Шендеровському за його просвітницьку та пошукову діяльність, яка допомагає зберігати та розповсюджувати спадщину української науки та культури в усьому світі.

 

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Людмила Кудря