Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Лекція

«Олена Теліга. Повернення»  

  

image

Вітрами й сонцем Бог мій шлях намітив,

Та там, де треба, я тверда й сувора:

О, краю мій, моїх ясних привітів

Не діставав від мене жодний ворог 

 

 

21 лютого в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулась лекція «Олена Теліга. Повернення».

Олена Теліга (1906-1942) – видатна українська поетеса і громадська діячка. Вона належить до тих «нездоланих співців», які віддали своє життя за Україну.

Творчий спадок поетеси налічує 38 вишуканих віршів. Частина її поезій під час Другої cвітової війни були вилучені гестапо, і їхня доля залишається невідомою. Проте оповідання, публіцистика, рецензії, що належать перу Олени Теліги, за часів незалежності нашої держави повернулися на Україну.

Життєве кредо поетеси - єдність слова та діла! Цей моральний максималізм, покладений в основу творчого життя, визначив її трагічну долю. Олена Теліга, полум'яна патріотка, була розстріляна фашистами в Бабиному Яру у лютому 1942 року, разом із членами Української спілки письменників. Її відданість Україні стала  справжнім символом непереможності української нації.

Лекторка, філологиня та мистецтвознавиця Наталія Василишина вдало розкрила вишуканість поетичного спадку Олени Теліги, розмірковуючи про значення її творчості в контексті української літературної спадщини. Висвітлюючи життєво-творчий шлях поетеси та його трагічний фінал, вона також розповіла про роль в житті Олени Теліги таких видатних діячів української культури, як Дмитро Донцов, Олег Ольжич, Улас Самчук, які разом з нею активно виборювали майбутнє для нашої країни.

Лекція, що була підготовлена на основі листів, документів, спогадів сучасників, поетичних та прозових творів Олени Теліги, супроводжувалась виразними віршами, що дозволило слухачу глибше зрозуміти внутрішній світ цієї визначної поетеси.

Окрасою заходу став виступ ансамблю талановитих бандуристів "LiRa" (художній керівник – Галина Савчук), у виконанні яких прозвучали: «Транскрипція романсу Ф. Надененка "Квіти останні"», «Фантазія на народні теми "Україна", «Верховинка» Є. Андріїва.

 

Інформацію підготувала зав. відділу соціокультурної діяльності

Олена Сливка