Четвер, 16 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 90-х роковин Голодомору-геноциду 1932–1933 рр. в Україні

 

 

imageЩороку у четверту суботу листопада вшановується пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 рр. Цьогоріч ця дата припадає на 25 листопада.

Визнання Голодомору 1932–1933 рр. геноцидом українського народу законодавчо закріплено Законом України «Про Голодомор 1932 – 1933 років в Україні», ухваленим Верховною Радою України 28 листопада 2006 року.

Голодомор 1932–1933 рр. був не випадковим явищем природного чи соціального походження, а наслідком цілеспрямовано застосованого тоталітарною владою терору голодом, тобто геноцидом. Це був нечуваний злочин проти українського народу, факт існування якого замовчувався упродовж багатьох десятиліть.

Масове фізичне винищення українських хліборобів штучним голодом було свідомим терористичним актом сталінської політичної системи проти мирних людей, проти українців як нації та, зокрема, проти селян як класу. Внаслідок чого зник не тільки численний прошарок заможних і незалежних селян-підприємців, але й цілі покоління селян-трударів. Було підірвано соціальні основи нації, її традиції, духовну культуру та самобутність. Питання кількості людських втрат України від Голодомору й досі залишається відкритим.

Сьогодні перед українським суспільством стоїть завдання усвідомити й переосмислити причини та характер масштабів трагедії. Надзвичайно актуальним залишається й питання гідного вшанування пам’яті жертв Голодомору. В умовах нинішньої російської агресії наша пам’ять про Голодомор-геноцид 1932–1933 рр. є чинником суспільної мобілізації українців і світової спільноти для протидії агресору. Станом на жовтень 2023 року визнали Голодомор 1932-1933 рр. в Україні актом геноциду парламенти 28 держав.

В цей день традиційно пам'ять жертв Голодомору 1932–1933 рр. в Україні – геноциду Українського народу вшанують загальнонаціональною хвилиною мовчання. Відбувається покладання квітів до пам’ятних знаків жертвам голодоморів та загальноукраїнська акція «Запали свічку!». Відтак вшанування пам’яті жертв Голодомору проходить під гаслом «Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо!».

До 90-х роковин Голодомору-геноциду 1932–1933 рр. в Україні в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція містить хроніко-документальні й публіцистичні видання, статті з наукових збірників і періодичних видань, спогади та свідчення очевидців, літературні твори, що розповідають про джерела, причини, перебіг, масштаби та руйнівні наслідки голодного лихоліття 1932–1933 рр. для українського народу.

На виставці представлені документи й публікації з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька, 1; 4-й поверх.

Термін експонування: 24 листопада – 11 грудня 2023 р.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Тетяна Кириленко

image