Неділя, 28 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Ярослав Іванович Стешенко

(1904–1939 рр.)

 

До 110-річчя від дня народження українського книгознавця і бібліографа

 

 

imageЯрослав Стешенко, вчений – бібліограф, книгознавець, дослідник історії української книги та графіки, колекціонер екслібрисів, народився у Києві 24 березня (6.04.) 1904 року, в родині Івана Матвійовича Стешенка та Оксани Михайлівни (в дівоцтві – Старицької).

Ярослав Стешенко закінчив Київський інститут народної освіти, курси бібліотекарів, брав участь у хоровій капелі «Думка».

У 1923–28 рр. працював в Українському науковому інституті книгознавства старшим бібліографом, науковим співробітником, одночасно – секретарем журналу «Бібліологічні вісті». В Українській Книжковій палаті у Харкові упродовж 1932–33 рр. був керівником сектору бібліографічної реєстрації, керівником кабінету українського дореволюційного друку. Із 1923 р. був членом бібліографічної комісії НТШ, дійсним членом Російського бібліографічного товариства при Московському університеті (1928 р.) та Ленінградського товариства бібліофілів (1929 р.), членом-кореспондентом Ленінградського товариства екслібрисистів (1929 р.). Один із організаторів Українського бібліологічного товариства при ВУАН (1928–29 рр.), член ради товариства, скарбник.

Бібліографічні праці Ярослава Стешенка являють собою одне з вершинних досягнень української бібліографії часів Розстріляного відродження, відзначаються ретельністю і докладністю бібліографічного опису. Разом із тим, Я. Стешенко – одна з найтрагічніших фігур української бібліографії, оскільки більшість його праць не вийшли друком і пропали. З 1923 р. Ярослав Іванович працював над фундаментальним покажчиком видань, що вийшли на території Російської імперії українською мовою протягом 1798–1916 років. Він є автором персоналій, у тому числі Г. Нарбута (покажчики опублікованих творів та літератури про митця) – «Георгій Нарбут. Посмертна виставка творів: біографічний нарис та посмертна виставка творів».

Разом із Миколою Іванченком укладав «Систематичний каталог видань Всеукраїнської Академії наук» (К., 1930; перевид.: Чикаго, 1966). 1921 роком датується його праця «Бібліографія української бібліографії» (лишилась тільки у рукопису). Також Ярослав Стешенко багато працював над бібліографією історії українського друкарства, українського дитячого друку ХІХ та ХХ ст., готував список видавничих знаків (марок), словник графіків і граверів для збірника, присвяченого сучасній українській графіці, збирав слов’янські екслібриси. Для нього самого екслібриси виконували В. Кричевський, О. Кульчицька, О. Сахновська, О. Усачов та Л. Хижинський.

Упродовж короткого свого життя Ярослав Іванович Стешенко був кілька разів ув’язнений. У 1929 році Я. Стешенка заарештовано за звинуваченням у причетності до СВУ. За недостатністю доказів звільнено. У 1933 році його заарештовано у справі «Археологів-жупанів», вислано на поселення до Уральська (Казахстан). У 1936 році відбувся повторний арешт Я. І. Стешенка та засудження на 5 років таборів на Колимі. Там, не витримавши нелюдських умов життя, у віці 35 років Ярослав Іванович Стешенко пішов із життя. Реабілітований у 1958 році.

 

Інформація підготовлена відділом СКД