Середа, 15 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 30-річчя незалежності України

Показ художнього фільму «Чорний ворон» (2019) 

 

21 липня 2021 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся показ художнього фільму Тараса Ткаченка «Чорний ворон».

За жанром — це історична драма, знята за романом Василя Шкляра «Чорний ворон. Залишенець».

Стрічка відтворює одну із сторінок української історії: боротьбу українських повстанців проти радянської влади у 1920-х роках. Напис на чорному тлі бойового прапору: «Воля України або смерть» як гасло проходить червоною ниткою крізь усе кіно. У центрі сюжету історія життя та кохання Івана Черноусова на прізвисько Ворон, який став учасником повстанського руху часів Холодноярської республіки.

Основними місцями зйомок у стрічці стали територія Холодного Яру та Мотронинського монастиря в Черкаській області, мисливський палац графа Шувалова (м. Тальне) та Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав». В український широкий прокат фільм вийшов  5 грудня 2019 року.

У головних ролях знялися: Тарас Цимбалюк, Павло Москаль, Азізбек Абдурашидов, Андрій Мостренко, Олексій Тритенко, Наталка Сумська та Ксенія Данилова. Івана Черноусова — «Чорного ворона» — зіграв Тарас Цимбалюк, якому вдалося втілити на екрані образ безстрашного і мудрого отамана.

Декорації, костюми переносять глядача у 20-ті роки XX-го сторіччя. Як і в романі, впродовж усієї стрічки в кадрі з’являється птах, якого «зіграв» ворон на прізвисько Фрейд. Сцени з птахом вийшли доволі колоритними, дещо містичними та сприймаються як певне художнє обрамлення кінострічки.

  У фільмі чути голос Василя Шкляра, який озвучив історичні коментарі та став для глядача закадровим поводирем у минуле української історії. Про сам фільм він сказав наступне: «Автор ніколи не може бути сповна задоволений екранізацією, бо екранне втілення не варто ототожнювати з літературним твором. Я із самого початку знав цю істину, тому не дивився упереджено. Та я задоволений: сподобалися вдало підібрані актори та їхня гра. І я впевнений, що картина не залишить байдужим жодного глядача». 

Дійсно, фільм «Чорний ворон» передає дух роману, його сюжетну канву і основний меседж. Після перегляду фільму присутні у залі глядачі погодились з тим, що творцям картини вдалося створити якісну патріотичну драму, показати повстанський рух і не загубити важливі історичні паралелі, які так легко провести між подіями 100-річної давнини і сьогоденням.

 

Інформацію підготувала

 провідний бібліотекар відділу

 соціокультурної діяльності

Гриценко Ю. А