Понеділок, 29 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

 

«До 80-річчя Л.М. Кравчука – першого Президента України»

 

 

image10 січня 2014 року політичний і державний діяч, перший всенародно обраний Президент України Леонід Макарович Кравчук відзначає 80-річчя від дня народження.

Народився Леонід Кравчук 10 січня 1934 року у селі Великий Житин Рівненської області. Після закінчення Рівненського кооперативного технікуму навчався у Київському державному університеті ім. Т.Г.Шевченка, який закінчив у 1958 році, та Академії суспільних наук при ЦК КПРС (1970). Кандидат економічних наук. Викладав політекономію у Чернівецькому фінансовому технікумі. 1960–1990 роки – на державній та партійній роботі. У березні 1990 року Леоніда Макаровича було обрано народним депутатом УРСР, у липні того ж року – Головою Верховної Ради УРСР. Із липня 1990 року – член ЦК КПРС. У 1991 році відмовився виконувати накази ГКЧП і вийшов із рядів КПРС. Під впливом суспільно-політичних подій, що відбувались в Україні на початку 90-х років ХХ століття, Леонід Кравчук сформувався як соціал-демократ. Першого грудня 1991 року він одержав перемогу на президентських виборах, отримавши 61,59 % голосів. Із 1991 до липня 1994 років перебував на посаді Президента України. У цей період Україна почала формувати атрибути державності, відбулося скорочення Збройних Сил, країна одержала статус без’ядерної держави. У 1994 році відбулися нові вибори Президента України. Леонід Макарович Кравчук у 2-му турі зайняв 2-ге місце, програвши вибори Л. Кучмі. У вересні 1994 року Л. М. Кравчук був обраний народним депутатом Верховної Ради. Він був членом Комітету з питань культури і духовності, членом депутатської групи «Конституційний центр», членом Комісії з питань культури і духовності. До грудня 1996 року Леонід Кравчук був на посаді президента Фонду сприяння мистецтвам України. З січня 1998 року – член Соціал-демократичної партії України (об’єднаної), за списком якої у березні 1998 року був обраний до Верховної Ради України. У серпні 2001 року отримав державну нагороду України – звання Героя України. З 1998 року по 2006 рік очолював Фракцію СДПУ(о) у Верховній раді України 3-го і 4-го скликань. У 2009 році почав відстоювати парламентську форму правління замість президентської та президентсько-парламентської. У 2011 році Л.М.Кравчуком було ініційовано створення Конституційної Асамблеї як спеціального допоміжного органу при Президентові України. Конституційну Асамблею утворено згідно з Указом Президента України № 328/2012 від 17 травня 2012 року «Про Конституційну Асамблею». Головою Асамблеї було обрано Кравчука Леоніда Макаровича — Президента України у 1991–1994 роках. Зараз, за власним висловом, «займається політичною діяльністю у вільному режимі».

До ювілею першого Президента незалежної України Леоніда Макаровича Кравчука у Національній парламентській бібліотеці України організовано книжкову виставку. На виставці представлено книги та статті з періодичних видань, які дають можливість детальніше й глибше ознайомитись із життям і громадсько-політичною діяльністю Леоніда Кравчука – політика і державного діяча України. Це, перш за все, збірки офіційних документів – указів і розпоряджень Президента України, матеріали виступів, інтерв’ю, прес-конференцій, зібрані у збірці «Є така держава – Україна» (1992 р.), спогади і політичні роздуми, якими ділиться Леонід Макарович зі сторінок видань «Маємо те, що маємо: Спогади і роздуми» (2002 р.), «Одна Україна, єдиний народ: політичні роздуми над записами в щоденнику». Про суть і перспективи проведення адміністративної реформи йдеться мова у виданні Кравчук Л. М. «Держава і влада: досвід адміністративної реформи в Україні» (2001 р.). Цей документ розрахований на тих, хто цікавиться питаннями становлення громадянського суспільства в Україні. Задум книги «Одна Україна, єдиний народ: політичні роздуми над записами в щоденнику» (2010 р.) виник після зустрічі з журналістом В. Вербиченком, який запропонував оприлюднити записи. У книзі, випущеній видавництвом «Фоліо» у 2010 році, розповідається про життя першого Президента України, відколи він за підсумками президентських перегонів передав владу своєму наступникові. На виставці також представлено документи про Леоніда Кравчука. Це книги: Білодід, О. «Пересопницьке Євангеліє і клятва Президента Л. Кравчука», Кокотюха А.А. «Леонід Кравчук», що вийшла в серії «Знамениті українці», роман-есе В. Чемериса «Президент», цікава фоторозповідь про діяльність Президента на початку 90-х років. Із цими та іншими виданнями можна ознайомитись, звернувшись до документів, представлених на книжковій виставці «До 80-річчя Л.М. Кравчука – першого Президента України», організованій у Національній парламентській бібліотеці України.

На виставці експонуються документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою: вул. Грушевського, 1, 2-й поверх.

Термін експонування: 9 – 31 січня 2014 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД