П’ятниця, 3 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу шанувальників музики

«Душу музикою омий» 

Тема: «Клод Дебюссі і античність»

 

image10 листопада 2019 року відбулося чергове засідання клубу шанувальників музики «Душу музикою омий» . Доповідачем був професор кафедри філософії Міжрегіональної академії управління персоналом, ерудований знавець, дослідник і пропагандист класичного музичного мистецтва в його кращих зразках, збирач, цінитель і «гурман» музики XVIII століття Олександр Пустовіт. Зустріч була присвячена французькому композитору та піаністу Клоду Дебюссі.

Клод Дебюссі народився в містечку Сен-Жермен-ан-Ле, поблизу Парижа. Музичну освіту здобув у Паризькій консерваторії (1872—1884), де займався у А. Ф. Мармонтеля (клас фортепіано), Е. Гіро (клас композиції). Дебюссі виступав як піаніст і диригент з виконання власних творів, а також як музичний критик (з 1901). В останні роки життя багато концертував в Англії, Італії, переважно з власними творами.

imageВ кінці XIX- на початку XX століття завершилася трьохсотлітня епоха мажоро-минорної музики, і європейська музична культура вступила в новий етап свого розвитку. Першою ластівкою цієї весни став великий французький композитор Клод Дебюссі.

Нове – це добре забуте старе. В даному випадку це старе – античність. У музичних творах К. Дебюссі оживали античні персонажі – Бог літнього вітру Пан Фавн, а візитною карткою Дебюссі була «Прелюдія до послеполудню фавна», музична ілюстрація до великого вірша Стефана Малларме.

Стародавні обожнювали вітер і море. Дебюссі пише симфонічні ескізи «Море» і фортепіанну прелюдію «Що бачив західний вітер».

Один із найвідоміших творів в його спадщині – цикл з шести фортепіанних п'єс в 4 руки – «Шість стародавніх написів».

Цікаво побудована доповідь про історію життя і творчість К. Дебюссі, одного з найбільших майстрів ХХ століття, які мали істотний вплив на композиторів багатьох країн світу – ілюструвалась музичними відео фрагментами та виконанням творів композитора Олександром Пустовітом.

 

Інформацію підготувала головний

 бібліотекар відділу СКД Совершенна Л.С.