Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 

23 жовтня 2013 року в Національній парламентській бібліотеці України відбулося чергове засідання Шевченкознавчих студій на тему: «Образ жінки в поетичній і малярській спадщині Тараса Шевченка».


image

Зі вступним словом до гостей звернулась завідувач відділу соціокультурної діяльності Олена Погонець, зазначивши,  що це вже одинадцяте засідання бібліотечних Шевченкознавчих студій і наголосила, що робота триватиме й надалі.

Для висвітлення теми була запрошена Надія Наумова, відомий шевченкознавець, завідувач відділу «Меморіальний будинок-музей на Пріорці» Національного музею Т. Г. Шевченка, один із авторів статті «Жінки в житті Шевченка» в Шевченківській енциклопедії (К., 2012). Доповідач досить детально розповіла про те, яку роль у житті Шевченка відіграли жінки, як вони надихали поета, та як знайшли своє відображення в його поетичній і малярській спадщині. Проте, багато епізодів особистого життя Шевченка ще й досі залишаються недослідженими. Адже зазвичай, біографи поета надавали безумовну перевагу вивченню його суспільного образу.

Спеціальна спроба дослідити кохання Шевченка як феномен, що знайшов відображення у творчій спадщині поета, належить літературознавцю Марієтті Шагінян. Вона вважала, що «в тому, як і кого кохав творець, – один із ключів до його творчої тематики, до розуміння головних його сюжетів, до розгадки його соціальних, політичних, життєвих ідеалів». 

На завершення заходу пролунав солоспів Вікторії Радік, відомого хормейстера, яка виконала пісні на слова Тараса Шевченка.

 

image image 
image

image

 

Інформація підготовлена відділом СКД