П’ятниця, 3 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Міжнародного дня незрячих

Допремєрний показ документального фільму

«Вдивляючись у темряву»

 

image

Зустріч, що відбулась у форматі Кіномистецької вітальні 14 листопада 2019 року, була приурочена особливій даті – Міжнародному дню незрячих (англ. International Day of the Blind). Цей день відзначається щорічно 13 листопада, у день народження Валентина Гаюї, відомого тифлопедагога, засновника перших у світі шкіл та навчальних підприємств для людей, які втратили зір. Першим в історії Гаюї розробив методику навчання, запропонував рельєфний шрифт для незрячих, створив глобус, географічні карти, ноти для них. За цими посібниками люди з вадами зору навчалися протягом майже століття, аж до появи тактильного шрифту Брайля.

В пам’ять про Валентина Гаюї і був заснований Міжнародний день незрячих, щоб привернути увагу суспільства до проблем тих, хто втратив зір і опинився у важкій життєвій ситуації.

Саме цю щемливо-зворушливу тему висвітлює документальний фільм Сергія Волкова «Вдивляючись у темряву», допрем’єрний показ якого відбувся у Бібліотеці у рамках Міжнародного дня незрячих.

«Мовою і засобами кінематографу ми розповіли про щоденні проблеми людей з порушеннями зору для того, щоб розпочати діалог усередині суспільства, залучити до нього владу і громадськість», – говорить режисер.

За сюжетом, незрячий, що осліп у дитинстві, допомагає адаптуватися іншому – ветерану, який втратив у зоні АТО зір, але не сенс життя.

«Це розповідь від імені людей з інвалідністю: погляд незрячих на «здоров’я» нашої держави і суспільства, а також історія про те, що ніколи не можна втрачати віри та надії», – зазначає Сергій Волков.

Не стримуючи щирих почуттів, глядачі спостерігали за тим, що відбувалось на екрані, адже фільм генерує міцний сигнал і виклик суспільству щодо вирішення проблеми соціального захисту військових, які відстоюють незалежність, суверенітет і  територіальну цілісність України на Донбасі.

Після перегляду кінострічки відбулось емоційно-жваве спілкування з творцями кінострічки, під час якого присутні дізналися, що кінопроект спільного українсько-шведського фільму «Вдивляючись у темряву» став одним з переможців восьмого конкурсного відбору Держкіно. Зйомки фільму тривали п’ять років у різних містах України. Було відзнято 100 знімальних сцен, що склало близько 700 годин часу. Проте, у фільм увійшов лише 1 відсоток відзнятого матеріалу. На фільм чекає фестивальне життя, а офіційна прем’єра запланована на 2020 рік.

На численні запитання глядачів відповідали автор і режисер картини Сергій Волков, продюсер Галина Криворчук, а також герої фільму – полковник запасу ЗСУ, інструктор, сапер, доброволець АТО Віталій Галіцин та перекладач Денис Петров.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар відділу СКД

Сливка О. В.