П’ятниця, 3 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Поетично-музичний вечір «Квітне мова наша рідна»  

 

«Мова – душа кожної національності,

її святощі, її найцінніший скарб»

 

                                            Іван Огієнко

 

8 листопада 2019 року до Дня української писемності та мови в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся поетично-музичний вечір «Квітне мова наша рідна» за участю Народного етнографічного хору «Гомін» ім. Л. Ященка.

На заході, у виконанні хору під керівництвом диригента Валентини Дмитрівни Команчук, прозвучали старовинні, овіяні героїкою та славою, ліричністю та патріотичним запалом, народні пісні, а також вірші про рідне слово та велич мови видатних українських письменників Лесі Українки, Олександра Олеся, В. Сосюри, В. Самійленка, В. Павловського, П. Глазового.

Вперше був прочитаний на публіку нещодавно написаний вірш сучасного поета-пісняра, людини з обмеженими фізичними можливостями Ю. Тітова «У слові рідному…».

Сучасна українська мова налічує, згідно зі словником Національної академії наук України, близько 256 тисяч слів і включена до списку мов, які успішно розвиваються. Розвиток нашої мови – це частина історії розвитку всього суспільства. Офіційно вважається, що після видання «Енеїди» Івана Котляревського, українська мова була прирівняна до літературної мови, а письменника по праву вважають основоположником нової української мови. Дослідники довели, що чимало вживаних сьогодні українських слів  були поширені ще у часи трипільської культури, про що свідчать топографічні назви, народні пісні. Більш ніж для 37 мільйонів осіб українська мова є рідною. Загалом у світі 41-45 мільйонів осіб володіють українською.

Україна, її мова, історія і культура, минуле і сьогодення – це теми, які об’єднали виконавців і слухачів поетично-музичного вечора.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда

 

Фото провідного бібліотекаря відділу

обслуговування користувачів Ганни Падалки