Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Вечір памяті

українського режисера–мультиплікатора 

Давида Черкаського  

(1931–2018)

 

image29 жовтня 2019 р. Кіномистецька вітальня НБУ ім. Ярослава Мудрого зібрала шанувальників таланту і творчості легендарного вітчизняного мультиплікатора Давида Яновича Черкаського.

Ми завжди пам’ятатимемо його як геніального творця, котрий подарував «Острів скарбів», «Пригоди капітана Врунгеля», «Доктор Айболить» та багато інших мультиплікаційних шедеврів, на яких виросло не одне покоління вітчизняних глядачів. Його фільми, створені в своєму неповторному стилі та творчій манері, шляхом блискучих експериментів відкрили обрії нових пластичних форм в художній мультиплікації та увійшли до скарбниці національного й світового анімаційного кіно.

Незважаючи на річницю сумної дати 30 жовтня, коли Давида Яновича не стало, гості вітальні отримали нагоду зазирнути у чаруючий і яскравий, безмежно-добрий і веселий світ Маестро. В цю мандрівку глядачів повела «Зірка Давида Черкаського» – кінострічка, присвячена його світлій пам’яті.  

Це – фільм-портрет, що розповідає про Майстра анімаційного кіно через призму його робіт – як всім знайомих з дитинства, так і незавершених. Переглядаючи картину, присутні стали споглядачами процесу народження образів «мультяшних» героїв, занурившись у дивовижну атмосферу життєлюбства, гумору і добра творчого генія Давида Черкаського.

Гучними й тривалими оплесками дякували глядачі режисеру Сергію Волкову, а навзаєм він щиро і натхненно поділився з присутніми історією створення картини і цікавими подробицями, що залишилися «за лаштунками» знімального процесу.

Робота над картиною розпочалася у 2018-му році, ще за життя Давида Яновича. Тоді кінопроект з робочою назвою «Давид – свято довжиною в життя» став одним із переможців Десятого конкурсного відбору Держкіно. Продюсером стрічки виступила Світлана Степаненко (кіностудія «Кінематографіст»). Художній керівник картини – близький друг і незмінний співавтор Давида Яновича - художник Радна Сахалтуєв. Над фільмом також працювали актори Віктор Андрієнко, Валерій Чигляєв; мультиплікатори Юрій Норштейн, Ігор Ковальов, Наталія Марченкова та інші.

Як про людину, що завжди випромінювала світло, справжнього друга, вірного товариша, великого дотепника і улюбленця всієї кіномистецької спільноти, згадуючи Давида Яновича, розповіли учасникам заходу представники його творчої родини, які завітали на кіновечір: кінокритик Сергій Тримбач, заслужений артист України Володимир Бистряков, поет Аркадій Гарцман, заслужений художник України Едуард Кірич, телеведучий Ілля Ноябрьов, продюсер Валерія Іваненко.

Символічно, що цей кіновечір відбувся у стінах Бібліотеки, адже життя і творчість Давида Яновича була тісно пов’язана з книгою. З дитячих років він багато читав, немало часу проводив у бібліотеці, а герої його шедевральних мультфільмів народжувались зі сторінок улюблених з часів дитинства книжок, які у фільмі саме через книгу і розповіли про зіркового генія вітчизняної анімації – Давида Черкаського.

 

Інформацію підготувала

головний бібліотекар відділу соціокультурної діяльності

Сливка О. В.