Четвер, 18 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«До Дня захисника України»


image

14 жовтня в Україні відзначається державне свято – День захисника України, встановлене Указом Президента України від 14 жовтня 2014 року № 806, на вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності нашої країни, самовідданості громадян, які присвятили своє життя служінню Українському народу, збереженню та розвитку національних військових традицій і звитяг; сприянню подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві, посиленню суспільної уваги та турбот про захисників рідної землі.

Цей день було обрано не випадково, бо саме 14 жовтня відзначається велике християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці. Українцям завжди була притаманна особлива любов, шанування і благоговіння перед святою Богородицею. Адже своїми молитвами вона покриває нас від зла і всіляких негараздів. Як відомо, в українській традиції Покрова тісно пов’язується з ідеями захисту від ворогів: згідно з літописами, князь Ярослав Мудрий віддав Київ і всю Русь під покров Божої Матері. З цим святом співпадає святкування Дня українського козацтва. Для запорожців це свято було храмовим, адже у центрі козацької твердині завжди стояла Покровська церква. Саме на Покрову козаки проводили загальновійськову Раду, де переобирали кошового отамана і старшину. Історія українського козацтва – це одна з найвеличніших сторінок життя українського народу. В найтяжчі часи іноземного поневолення козаки виступали справжніми захисниками рідної землі, оборонцями віри, моралі та державницьких традицій України.

У ХХ ст. козацькі традиції наслідували борці за незалежність України – Армія УНР та УПА, тому днем офіційного створення УПА обрано свято Покрови. Метою повстанців було відновлення державності України.

З огляду на традиції та глибокий історичний зміст, день захисника України ми відзначаємо 14 жовтня, як символ нерозривного зв’язку всіх поколінь захисників України, як пам’ять про тих, хто в різний час захищав нашу землю від ворога і захищає її зараз, коли на східних територіях України йде боротьба за незалежність і суверенітет.

До дня захисника України в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція вміщує літературу, що висвітлює мужність та героїзм наших воїнів, їх безстрашність та патріотизм. Виставку доповнюють публікації з періодичних видань.

Для експонування використані документи та публікації із фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших документів цієї тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними каталогами.

image

Виставка експонується за адресою : вул. Грушевського Михайла, 1

2-й поверх, загальний читальний зал №1.

Термін експонування: 10 жовтня – 31 жовтня 2019 р.

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Олена Загорна