Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Міжнародного дня музики

«Перетин Музики і Слова»

 

image

1 жовтня відзначається як Міжнародний день музики (International Music Day) – щорічне свято, яке об’єднує професіональних музикантів з широким колом шанувальників різних жанрів музичного мистецтва.

Міжнародний день музики був заснований за ініціативи Міжнародної музичної ради (ІMC) у 1973 році, а його перше святкування відбулось 1 жовтня 1975 року. З того часу весь світ відзначає цей день масштабними заходами з метою популяризації музики як наймогутнішого засобу впливу на розум і душу людини. Концерти, фестивалі, творчі зустрічі з композиторами, виконавцями, музикознавцями відкривають можливості пізнання прекрасного через мистецтво.image

Музика – одне з найчарівніших видів мистецтв, що супроводжує людину з давніх часів. Проте, протягом всієї історії свого розвитку, воно завжди було пов’язане з іншими видами художньої творчості, й чи не найбільш за все – зі словом.

Безліч музичних творів мають в своїй основі літературний або ідейно-образний фундамент, і вся багатовікова історія музичної культури демонструє яскраві приклади, коли композиторський геній дарував твору вічне літературне або поетичне життя. Як потужний засіб образної виразності, музика не тільки доповнює те, що не можна виразити словом, але й створює своєрідну художню реальність з великою і магічною силою впливу.

Впродовж віків історія мистецтва переконливо засвідчує, що слово і музика – два великих джерела, поєднання яких спроможне відобразити квінтесенцію духовної культури і морально-етичних прагнень людства.

Пушкін – Чайковський, Меріме – Бізе, Гоголь – Шостакович, Міцкевич – Лятошинський, Шекспір – Прокоф’єв, Островський – Римський-Корсаков, – цей перелік визначних імен завжди буде нескінченим, доки існуватиме людство.

З нагоди Міжнародного дня музики в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку, на якій експонуються нотні видання музичних творів та їх літературні першоджерела. Експозицію доповнюють біографічні нариси композиторів, які відіграли визначну роль в історії розвитку музичного мистецтва.

На виставці представлено документи із фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька,1, 4 поверх.

Термін експонування: 1 – 28 жовтня 2019 р.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності

Сливка О. В.