Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу прихильників книги «Субота у Бегемота» 

Зустріч з відомими києвознавцями

Оленою Мокроусовою та Марією Кадомською

 

image

28 вересня 2019 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулося перше засідання клубу прихильників книги «Субота у Бегемота»  сезону 2019-2020 рр.

Голова клубу Анатолій Кончаковський привітав присутніх та запросив до слова відомих києвознавців Олену Мокроусову і Марію Кадомську.

 Автор численних публікацій із історії будівництва й архітектури Києва Олена Мокроусова зробила огляд видань серії «Твій Київ» видавництва «Либідь» за період 2014–2018 років, коротко зупинившись на виданні «Старий Печерськ: гармата і хрест» (2018 р.) її авторства. Одному з найдавніших київських районів – Печерську – протягом кількох століть випало вести напівмонастирське-напіввійськове життя, що наклало унікальний відбиток на його забудову та побут мешканців.

Наступний доповідач Марія Кадомська, український мистецтвознавець, автор понад 200-х детальних довідок про архітектурні пам’ятники України, розповіла про роботу над своєю книгою «Один квартал Старого міста» (2019 р., серія «Твій Київ»). Видання доволі незвичне для цієї серії, адже йдеться не про одну якусь вулицю чи історичну пам’ятку, а про цілий квартал. Задум про цю книжку зародився ще у 1981 р., коли, розробляючи генеральний план Києва, вперше в Україні розпочали історико-архітектурну інвентаризацію забудови столиці. Групі дослідників інституту «Укрпроектреставрація» на чолі з архітектором Віталієм Отченашком доручили облікувати зони Верхнього міста з територіями колишніх стародавніх урочищ – усього 62 квартала. Про один з них, квартал у межах вулиць Золотоворітської, Ярославого Валу, Стрілецької та Рейтарської йде мова у презентованому виданні.

На думку Марії Кадомської, нецікавих садиб у Києві немає – є недостатньо вивчені. Треба тільки уважно заглибитися у документи та скласти історичне досьє на будівлю. А за тим відкривати світ мешканців, який дивує, захоплює і переконує, що життя продовжується.

До прикладу доповідачка детально зупинилася на двох будинках  – № 17 по вулиці Рейтарській, де, зокрема, все життя прожив багатолітній голова клубу «Субота у Бегемота» Михайло Грузов та садибі № 8 по Ярославому Валу, де мешкали театральний художник В. Меллер та співачка і педагог О. Муравйова.

Завершилося засідання виступом Михайла Крамера (тенор), який виконав пісні Франца Шуберта. Концертмейстер  Максим Левицький (фортепіано).

 

Інформацію підготувала

 зав. відділу соціокультурної діяльності Олена Погонець