Середа, 24 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«До 155-річчя від дня народження М. М. Коцюбинського (1864-1913),

українського письменника, громадського діяча»

 

Глибоким зором і пером тонким

Він слугував народові своєму,

Боліючи душею разом з ним.

Життя і кров, а не сюжет і тему

Він залишив на білих сторінках

І слів його не обернуть на прах. 

 

М. Рильський

 

imageМихайло Коцюбинський – одна з найвидатніших постатей в історії української літератури. «М. Коцюбинському належить одне з найпочесніших місць: після Шевченка, поруч з Іваном Франком, Лесею Українкою, Стефаником – щодо краси й глибини своїх творів іншого письменника такого ми не знайдемо», – писав Павло Тичина. Його творчість – взірець класичного реалізму, художньої майстерності, школа для багатьох молодих митців. Письменник уміло розкривав психологію своїх героїв, створював пейзажі з соціально-психологічним забарвленням. Він глибоко знав і вивчав життя, був кровно пов’язаний з народом, самовіддано йому служив.

17 вересня 2019 року культурна громадськість України відзначає ювілей неперевершеного майстра художнього слова Михайла Коцюбинського – 155-річчя з дня його народження.

Доля виділила великому сонцелюбу неповних сорок дев’ять років, але за такий короткий час він встиг зробити не на одне життя. Десятки новел, до яких, як до життєдайного джерела, звертаються все нові покоління читачів, активна громадська робота, про яку і сьогодні з вдячністю згадують українці, інтеграція України в загальноєвропейський культурний простір, виховання цілої плеяди молодих літераторів, стали справжньою окрасою української літератури.

Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого до 155-річчя від дня народження М. М. Коцюбинського, українського письменника, громадського діяча організувала книжкову виставку.

В експозиції представлені багатотомні та окремі видання творів письменника та документи про його творчий і життєвий шлях. Книжкова виставка представляє монографії та матеріали наукових конференцій, що висвітлюють літературну, художню спадщину Михайла Михайловича Коцюбинського, дає уявлення про долю митця та внесок у розвиток української і світової культури.

На виставці представлені документи із фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань автора радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. М. Грушевського,1, 2 поверх, загальний читальний зал № 1

Термін експонування 11 – 30 вересня 2019 року

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Круліковська О.М.