Вівторок, 23 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Літературно-музична вітальня «Гармонія Всесвіту»

Зустріч з музикознавцем Олександром Пустовітом

 «Клавесин в історії європейської музики»

 

image12 вересня 2019 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася зустріч зі знавцем, дослідником і пропагандистом класичного музичного мистецтва в його кращих зразках, збирачем, цінителем і «гурманом» музики XVIII століття Олександром Пустовітом, присвячена історії клавесина в європейській музиці.

Клавесин - один з головних символів європейської музичної культури XVI - XVIII століть. В цей час широко використовувався як сольний, ансамблевий інструмент оперних постановок.

         Був улюбленим і незмінним атрибутом палаців. Демонструючи свою красу, завжди займав почесне місце як в особистих покоях, так і в парадних залах. З давніх часів клавесин полонив слухачів своєрідним, неповторним, тихим звучанням. На інструменті грали не тільки композитори і музиканти минулих століть, але й представники королівських родин.

image

На зустріч з Олександром Пустовітом зібралося чимало шанувальників класичної музики. Доповідач продемонстрував неперевершене, глибоке знання з історії музики, де цікаво побудована розповідь та підібраний відеоматеріал дозволили присутнім поринути у світ  клавесинного мистецтва в оригінальному виконанні Олександра Пустовіта.

Також з великим задоволенням присутні слухали відеозаписи музичних творів для клавесина композиторів Франсуа Куперена молодшого, Жана  Філіпа Рамо, Йоганна Себастьяна Баха у виконанні відомих музикантів – французького клавесиніста Жана Рондо та лютніста Томаса Данфорда.

Зустріч подарувала присутнім багато позитивних емоцій, наповнило серця теплом, радістю та гарним настроєм.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Совершенна Л.С.