Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка «До 75-х роковин початку депортації українців з

Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя,

Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 роках»

 

image

У 2019 році минатимуть сумні 75-і роковини від початку примусового виселення українців-автохтонів за національною ознакою з їх етнічних теренів в Польші у 1944-1951 рр. Цеimage вигнання призвело до насильного позбавлення одвічної батьківської землі та домівок понад 700 тисяч етнічних українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Підляшщя, Любачівщини та Західної Бойківщини, до втрати цілого пласту унікальної української культури. Виселені з території Польщі українці знайшли свою другу домівку в різних регіонах України від Галичини до Причорномор’я, Слобожанщини та Донеччини. Скоєний тяжкий злочин донині не засуджено ані на українському, ані на міжнародному рівнях.

На вшанування цієї пам’ятної дати та на виконання Постанови ВРУ «Про відзначення на державному рівні 75-х роковин початку депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 роках» у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого організована книжкова виставка.

Експозиція містить наукові, науково-популярні видання, які висвітлюють історичні, політичні, правові, економічні, демографічні, філософські аспекти таких трагічних явищ в історії людства як депортація, примусові переселення та вимушені переміщення. Виставку доповнюють матеріали конференцій та статті з періодичних видань, присвячених даній тематиці.

Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Грушевського, 1; 2-й поверх,

загальний читальний зал № 1.

Термін експонування: 3 вересня – 15 вересня 2019 р.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Круліковська О.М.