Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 Творча зустріч з поетом, прозаїком, кіносценаристом Марією Вайно

 

9 вересня 2019 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася творча зустріч з поетом, прозаїком, кіносценаристом Марією Вайно.

Українська письменниця, поетеса, новелістка, кінодраматург, член НСПУ та НСКУ України, двічі лауреат Всеукраїнського конкурсу «Коронація слова» та інших премій в галузі літератури і гуманітарних наук щиро привітала запрошених нею колег по перу Софію Майданську та ОлеОлеКра (Олега Кравченка), художницю Марусю Слобожан, а також друзів, учнів, читачів.

Розповідаючи про свою біографію зазначила, що першим її читачем була мама, натхненником – батько. А міжнародний літературний конкурс романів, п'єс, кіносценаріїв, пісенної лірики та творів для дітей «Коронація слова» підштовхнув до написання книг, які у 2000 та 2001 роках перемогли в номінаціях кіносценарії та романи.

На зустрічі Марія Едуардівна натхненно і проникливо читала свої вибрані вірші, уривки з кіносценаріїв та новел, навіть тих, що наразі в роботі у авторки, чим безпосередньо і невимушено занурила присутніх в атмосферу письменництва. Захоплені енергетикою митця, слухачі відчули себе співучасниками народження нових книг. Одвічні теми людських стосунків, жіночих доль, ставлення до людей похилого віку, розпач і подолання, безвихідь і прозріння, справжнє горе і неймовірне щастя вражають у романах і новелах письменниці, яка за її словами «у творчості дає собі волю і ніколи не робить те, що їй не подобається».

В оповіданнях М. Вайно земля – «солодка із дитинства», непохитний ліс – «як велика каплиця» для молитов, дерево – «давнє, обчімхане, порепане, осипане, оголене, смутне», а тиша – «барвиться шелестом, цвіркотом, променем, щебетом» і «вночі дороги…важко дихають, упрілі від літнього дня, затерплі, зашерхлі та спраглі, – чекають блаженної милостині»…

Засновник і голова Івано-Франківського осередку НСКУ, кінорежисер, автор документальних фільмів Юліан Яковина зазначив: «Поезія, проза, кіносценаристика Марії Вайно вирізняються на фоні сучасної української літератури і формою, і змістом, психологізмом та шляхетністю словесного мислення».

Присутні жваво висловлювали свої думки і враження, спілкувалися з письменницею, цікавилися книжками авторки, які вже є у фондах Бібліотеки і тими, що пані Марія подарувала.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда

 

Фото провідного бібліотекаря відділу

обслуговування користувачів Ганни Падалки