Середа, 24 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Фестиваль «Тиждень швейцарського кіно»

Показ фільму

«Щасливий Лазар»

(Швейцарія-Італія-Франція-Німеччина, 2018)

 

image

5 вересня 2019 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся показ фільму італійської режисерки Аліче Рорвахер «Щасливий Лазар».

Кінопоказ проходив у рамках фестивалю «Тиждень швейцарського кіно» – спільного проекту дистриб’юторської компанії Arthouse Traffic і Посольства Швейцарії в Україні, який вже третій рік поспіль знайомить українського глядача з найактуальнішими фільмами швейцарського кінематографу останніх років.

«Щасливий Лазар» (італ. Lazzaro felice) – копродукційний фільм Швейцарії, Італії, Франції, Німеччини. Світова прем'єра стрічки відбулася 13 травня 2018 року на 71-му Каннському міжнародному кінофестивалі, де картина брала участь в основній конкурсній програмі та була нагороджена Золотою пальмовою гілкою за найкращий сценарій. Продовжуючи фестивальне життя, фільм отримав нагороду Європейської кіноакадемії «European University Film Award» (EUFA) та став володарем кінопремії Національного радіо Іспанії «Сен-Жорді» як найкращий іноземний фільм.

За словами режисерки, «Святий Лазар» – це історія святого, який не творив дива. Його святість – у відношенні до навколишнього світу і безмежній довірі ближньому.

Історія Лазаря – цілком вигадана, але  основою сценарію  стала реальна історія інциденту, що трапився в італійській провінції в кінці минулого століття…

У крихітному італійському селі Інвіолата час зупинився в буквальному сенсі слова. Після руйнівної повені  селище повністю втратило зв’язок з цивілізацією. Упродовж десятків років місцеві жителі, як раби, працюють на тютюнових плантаціях італійської маркізи, не підозрюючи про те, що кріпацтво давно вже відмінили, а світ захопили новітні технології.

 І як би не поетичний погляд Аліче Рорвахер, це була б жорстка соціальна драма. Але кадри, герої, образи наповнюють картину настільки глибинним філософсько-містичним змістом, що всі події сприймаються, наче магічне занурення у селянський світ, який зникає під натиском ілюзорної сучасності.

Це непроста картина, що примушує замислитися над багатомірністю буття.

Картина-притча, казка, та історія одночасно, сенси якої розкриваються, якщо захоплено й уважно спостерігати за тим, що відбувається на екрані.

У фільмі знімались: Адріано Тардіоло, Альба Рорвахер, Лука Чіковані, Томмазо Раньо, Ніколетта Браскі, Сержо Лопес та інші.

 

Інформацію підготувала

головний бібліотекар відділу соціокультурної діяльності

Сливка О. В.