П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 45-річчя від дня народження С. В. Жадана (1974), українського письменника

 

image

Сергій Вікторович Жадан народився 23 серпня 1974 року в місті Старобільськ Луганської області.  

У 1991 році  разом із  поетами Ростиславом Мельниковим та Ігорем Пилипчуком став організатором літературного об’єднання  «Червона Фіра». Після закінчення у 1996 році Харківського національного педагогічного університету імені Г. С. Сковороди, навчався в аспірантурі університету. Кандидат філологічних наук, працював викладачем української та світової літератури.

Дебютувавши як поет, Сергій Жадан на початку двотисячних заявив про себе як талановитий прозаїк збіркою оповідань «Біг Мак».  Письменник є автором романів та збірок оповідань: «Ворошилоград», «Депеш Мод», «Інтернат», «Anarchy in the UKR», «Гімн демократичної молоді», «Месопотамія», «Цитатник», «Ефіопія» та інших. Роман «Ворошиловград»  став «Книгою року – 2010».

У своїх романах, оповіданнях, віршах та есеях автор описує пострадянську дійсність в оригінальній авторській манері, яка стала впізнаваною і надихає інших молодих письменників. Українських читачів він вражає свіжістю й свободою висловлювань та літературним стилем. 

З 2000 року Сергій Жадан – віце-президент Асоціації українських письменників, з 2016 – член Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Літературні твори Сергія Жадана відзначені багатьма національними та міжнародними нагородами. Особливу похвалу отримав його роман «Ворошиловград», який було названо маніфестом цілого покоління. У 2016 році Сергій Жадан був нагороджений престижною літературною премією Президента України «Українська книжка року» за збірку «Месопотамія».

image

Письменник належить до когорти українських авторів, яких найчастіше перекладають за кордоном –  його твори можна почитати тридцятьма мовами. 

Сергій Жадан живе і працює в Харкові. Він  один з найуспішніших культурних діячів сучасної України, активно долучається до організації фестивалів та інших культурних подій, є учасником мультимедійних мистецьких процесів. Письменник збирає повні зали на літературні читання, за мотивами його книжок знімають фільми та ставлять вистави, його музичні проекти «Жадан і Собаки» та «Лінія Маннергейма» дають концерти по всій Україні. 

Прозаїк і поет активний не лише у культурній і громадській діяльності, але також і в політичному житті країни. Під час Помаранчевої революції  Сергій Жадан був комендантом наметового містечка в Харкові, брав активну участь у харківському Євромайдані. 

Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого до 45-річчя від дня народження Сергія Жадана організувала книжкову виставку

В експозиції представлені прозові та поетичні твори письменника, численні інтерв`ю в періодичних виданнях.

Книжкова виставка презентує творчий доробок поета і прозаїка, знайомить читача з документами про його життєвий і творчий шлях.

На виставці представлені документи із фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань автора радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька,1, 4 поверх.

Термін експонування  23 серпня – 6 вересня 2019 року

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Кудря Л. М.