Четвер, 18 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 80-річчя від дня народження І. М. Калинця (1939), українського письменника

 

image

Ігор Миронович Калинець народився 9 липня 1939 року на Львівщині в сім'ї службовця.

Після закінчення школи вступив до Львівського університету імені Івана Франка (нині – Львівський національний університет імені Івана Франка) на філологічний факультет. Здобувши вищу освіту, з 1962 року працював в обласному архіві: спочатку архіваріусом, а згодом старшим науковим співробітником.

У 1966 році у видавництві «Молодь» побачила світ перша збірка віршів  Ігоря Калинця «Вогонь Купала». Літературна критика та читачі прихильно зустріли молодого поета.

1970 року в Бельгії без відома і без дозволу автора вийшла друком збірка «Відчинення вертепу» під назвою «Поезії з України».

За участь у дисидентському русі у 1972 році І. Калинця було засуджено на 6 років ув'язнення суворого режиму і 3 роки заслання. Покарання відбував у Пермських концтаборах разом із Іваном Світличним, Василем Стусом та ін. У засланні перебував разом із дружиною Іриною Стасів-Калинець на Забайкаллі. Під час ув'язнення та заслання поет працював токарем і кочегаром, писав вірші, які до 1991 року функціонували тільки у самвидаві.

image

1981 року І. Калинець повернувся із заслання до Львова. Працював бібліотекарем в районій бібліотеці, редактором журналу львівського обласного відділу Фонду культури, займався перекладами художньої літератури. З 1987 року поет починає відігравати провідну роль у пробудженні культурного і громадського життя Львова. Бере участь у виданні неофіційного культурологічного журнала «Євшан-зілля», у створенні Товариства української мови імені Тараса Шевченка. 1990 року Ігоря  Калинця було обрано депутатом Львівської обласної ради.

Поетичну творчість І. Калинця, за пропозицією самого автора, прийнято хронологічно поділяти на дві частини: 9 книжок поезій, написаних перед ув’язненням у 1966 – 1972 рр. і вісім – написаних під час ув’язнення та на виселенні 1973 – 1981 рр. Згідно з цим поділом випущено два томи поезій Калинця – «Пробуджена муза» (Варшава, 1991) та «Невольнича муза» (Балтимор – Торонто, 1991).

У 1991 році в Україні було видано збірку вибраних поезій «Тринадцять алогій». 1994 року у журналі «Сучасність» побачила світ повість І. Калинця «Молімось зорям дальнім», написана під час перебування автора у львівської в’язниці у 1972 році.

1992 року Ігор Калинець удостоєний Державної премії імені Тараса Шевченка (нині – Національна премія України імені Тараса Шевченка) за поетичну збірку «Тринадцять аналогій».

1997 року вийшла друком збірка «Слово триваюче». У творчому доробку поета чимало також творів для дітей («Книжечка для Дзвінки», 1991, «Дурні казки», 1998, «Небилиці про котика і кицю», 2005).

У 2016 році Ігор Калинець був нагороджений орденом князя Ярослава Мудрого IV ступеня. Проте поет відмовився від нагороди, на знак протесту проти, за його словами, «жорстокого зросійщення».

Ігор Калинець – почесний член Міжнародного ПЕН-клубу, лауреат  літературної премії імені Івана Франка (Чикаго, США, 1979). За визначні заслуги в утвердженні національної ідеї поету присвоєно звання почесного громадянина Львова. Почесний доктор Львівського національного університету імені Івана Франка.

Про поета-шістдесятника створено телефільм «Пан Ніхто, або Йосиф Прекрасний». Його твори перекладені практично всіма європейськими мовами. Великі збірки вийшли англійською, французькою, німецькою мовами. 

До 80-річчя від дня народження Ігоря Калинця в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку.

Експозиція презентує творчий доробок поета і громадського діяча, знайомить читача з документами про його життєвий і творчий шлях.

На виставці представлені документи із фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань автора радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. М. Грушевського, 1, 2 поверх.

Термін експонування  9 липня – 12 серпня 2019 року

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Кудря Л. М.