П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація книжки

Ярослава Ороса «Чара: Історія хвороби»

(Київ : ЛА «Друге дихання», 2019).

 

image

 4  липня 2019 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого (вул. Набережно-Хрещатицька, 1) відбулася  презентація книжки Ярослава Ороса «Чара: Історія хвороби», виданої 2019 року в серії «Сучасна українська література» Літературною агенцією «Друге дихання».

Ярослав Орос – відомий у літературі як ідеолог українського арійства. Автор книжок «Заповіти білих горватів» (1991, 2006), «Змагання катів» (1992), «Чотирикутна зірка. Арійські притчі» (1995), «Кощуни. Хроніки волхва» (1999), «Яфет і Хам» (2009), «Врата Сімаргла» (2009), «Триликий Ной» (2011), «Дримба» (2012), «Витівки Ярґа» (2017).

 У новому виданні «Чара: Історія хвороби» автор розвиває ідеї арійства, пристосовуючи їх до сучасних українських умов. Письменник органічно переходить від белетристики до есеїстики. Розпочинаючи розповідь про безробітного Овсія, якого бере на роботу в якості секретаря загадковий багатій Боня, він  несподівано переходить до спогадів про життя в радянській Москві, до роздумів про Володимира Винниченка, Олександра Довженка, Івана Мазепу,  до арійства і легендарної Атлантиди.

Знайомлячись із творчістю Ярослава Ороса, читач розуміє, що відновлення арійства належать до утопій, але в художній літературі арійський напрям залишається  перспективним. Досить згадати, скільки шуму в радянську епоху наробив  роман Івана Білика «Меч Арея». Тож  Ярослав Орос по-сучасному продовжує розвивати ідеї, які виклав у своєму романі Іван Білик. Арійство в авторському потрактуванні постає як духовний меч, здатний мобілізувати суспільство в   критичні моменти його історії.

На запитання модератора зустрічі – Володимира Даниленка, письменника, критика, літературознавця – Що таке чара? Чому у підзаголовок винесено слова «історія хвороби?», Що рухало автором під час написання книжки?, Чи близький йому художній прийом

«сковородинівство», бо оповідач у книжці теж мандрує світами? Про сюжет і систему викладу? – Ярослав Орос вичерпно, часто дотепно, відповідав, дружньо спілкуючись зі слухачами.

Під час обговорення нового твору Ярослава Ороса шанувальники його творчості Ніна Бернацька, доктор філологічних наук, професор КНУ імені Тараса Шевченка, Олександр Петренко, кандидат хімічних наук, Андрій Коваленко, український письменник і журналіст, наголошували  на чіткій структурі твору, цікавий погляд автора не лише на тему арійства, а й на сучасну українську літературу в цілому та особливу увагу до слова і мови як безперечну перевагу Ороса письменника.

Закінчилася зустріч автограф- та фотосесією.

Інформацію підготувала

 завідувач відділу соціокультурної діяльності Погонець О. Д.

 

Контактний телефон:

485-17-95