Середа, 24 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 80-річчя від дня народження В. Ф. Василашка (1939), українського поета, публіциста

 

«Турбота про мову – 
особливе завдання національної еліти,
 

що свідома своєї місії».  


В. Василашко

 

image

Василь Федорович Василашко народився 20 червня 1939 року на Хмельниччині у сільській родині.

Вищу журналістську освіту здобув у Львівському університеті імені Івана Франка (нині – Львівський національний університет імені Івана Франка) у 1966 році.

Поетичний шлях Василя Василашка розпочався у 1958 році. Його вірші друкувалися в журналах та газетах. Працював у молодіжній пресі, у Держкомвидаві УРСР, головним редактором видавництва «Веселка» (1989 – 1997), понад 40 років  років – у Товаристві «Знання» України (з 1972).

Нині В. Ф. Василашко – вчений секретар правління Товариства «Знання» України.

Його авторству належать збірки поезій «Течія доріг» (1981), «Ясинець» (1988), «Чи Україні ти син?» (1994, 2004), «Усміхнись веселкою з грози» (1999), «Заговори, щоб я тебе побачив» (2013), ілюстрована поетична книжка для дітей «Казка-байка: чесний Лис» (2006).

image

В. Василашко автор публіцистичних книг: «Розвиток просвітництва в Україні в ХХІ столітті» (2001), «Україні – українську!» (2002), «Знання: Традиції і сучасність» (2003, 2004), «Через терни – до України» (2006, у співавторстві), «Відроджуймось – не перероджуймось» (2007), «Голодомор на теренах Поділля» (2015). Напередодні 2019 року побачила світ нова книга автора «У пеклі голодоморів».

Поезії автора публікуються в українських журналах і газетах та в українськомовних закордоних виданнях Польщі, Словаччини, США. Твори поета, покладені на музику, стали відомими піснями.

Василь Федорович Василашко – член Національної спілки журналістів України (1977), член Національної спілки письменників України (1990), заслужений журналіст України, лауреат Всеукраїнського радіофестивалю «Пісня року», літературної премії імені Лесі Українки. За активну творчу і громадську діяльність нагороджений орденом «За заслуги» III ступеня.

Про творчий і життєвий шлях В. Василашка створено телефільми «Поет-пісняр...» і «Течія доріг...».

До 80-річчя від дня народження В. Ф. Василашка в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку

Експозиція презентує творчий доробок поета і журналіста, знайомить читача з документами про його життєвий і творчий шлях. В представлених на виставці інтерв’ю та публікаціях В. Василашко наголошує, що мовне питання – це питання інтелектуального здоров’я нації. У виробленні у молодого покоління шанобливого ставлення до рідної мови важливу роль грає оточення, позитивний приклад і переконаність у її життєвій цінності.

На виставці представлені документи із фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань автора радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. М. Грушевського,1, 2 поверх.

Термін експонування 20 червня – 13 липня 2019 року

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Кудря Л. М.

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Кудря Л. М.