Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Дня журналіста

 

image

День журналіста щорічно відзначається в Україні 6 червня. Саме в цей день 1992 року Спілка журналістів України була прийнята до Міжнародної федерації журналістів, яка є найбільшою в світі організацією професійних працівників ЗМІ. Відповідний Указ Президента України № 251/94 був підписаний 25 травня 1994 року. У 2019 році це свято відзначає свій 25-річний ювілей.

Слово журналіст і журналістика походить з французької мови. Journal - «газета» - виникло як скорочення словосполучення papier journal і означає «щоденний папір (листок)», що в свою чергу походить від латинського «щоденна звістка». Тобто, журналісти – це вісники, ті, що оповіщають, приносять щоденні звістки.

Журналістика – професія справедливих, наполегливих, відчайдушних людей, які прагнуть змінити світ на краще. Це професія тих, хто вміє цінувати товаришів, команду, спільно йти до мети. Не можливо уявити собі тележурналіста image– без оператора. Газетяра без фотокора, радіо ведучого без команди технічного забезпечення. Тобто, без тих людей, з якими журналісти спільно створюють якісний та цікавий інформаційний продукт.

В Україні журналістика як професія виникла в ХІХ столітті. З початком незалежності відбулось відродження традицій української журналістики. Складно переоцінити значимість журналістики в наш час. Щодня і щогодини в світі трапляється стільки цікавих і значущих подій! І саме журналіст покликаний донести до людей найважливішу і актуальну інформацію про те, що відбувається. Тож День журналіста в Україні – це не тільки професійне свято працівників засобів масової інформації. Це свято загальнонародне, тому що важко уявити сучасне суспільство без інформації, без засобів її передачі, без професійного погляду на події та факти нашого життя.

До Дня журналіста Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого підготувала книжкову виставку. На ній представлені видання, які розповідають про тенденції розвитку засобів масової інформації України протягом останніх десятиліть, перспективи інтеграції вітчизняних мас-медіа у світовий інформаційний простір, висвітлено питання свободи та незалежності преси, журналістської етики та державної інформаційної політики.

На виставці представлені документи і публікації з фондів бібліотек. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 06 червня – 16 червня 2019 р.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т. І.