П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Показ історичної драми

«Анджело» (Люксембург, Австрія, 2018)

 

image20 червня 2019 року у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся показ історичної драми австрійського режисера Маркуса Шляйнцера «Анджело».

Кінопоказ проходив у рамках фестивалю «Тиждень австрійського кіно», який восьмий рік поспіль представляє найяскравіші й резонансні картини сучасного австрійського кінематографу. Організатори фестивалю - Австрійський культурний форум та компанія «Артхаус Трафік».

«Анджело» – вишукане кіно, художня інтерпретація подій XVIII століття, що яскраво віддзеркалює сучасні тенденції європейського кінематографу.

В основу сюжету картини покладена реальна історія життя Анджело Солімана, нігерійського принца, якого у 10-річному віці було продано у рабство, а потім подаровано князю Георгу-Крістіану, принцу фон Лобковіцу, губернатору Сицилії. Після смерті останнього Анджело прийняли у родину Джозефа Венцеля І, князя Ліхтенштейнського, де згодом він став вихователем спадкоємця принца, Алоїса І. Анджело Соліман був одружений з Магдаленою Крістіані, сестрою маршала Наполеона Бонапарта. Товаришував з імператором Йосифом ІІ, а також входив до складу масонської ложі «To true Harmony» («До справжньої Гармонії»), членами якої були В.-А. Моцарт та Й. Гайдн.

Історичні документи ложі свідчать, що Анджело Соліман був масоном високого ступеню посвяти і декілька разів зустрічався з Моцартом. Цілком ймовірно, що ця непересічна людина стала прототипом одного з героїв опери Моцарта «Викрадення із сералю».

Високо оцінений в інтелектуальних колах Відня, Анджело Соліман вважався одним з найвпливовіших діячів австрійської культури ХVIII століття і протягом життя його постать асоціювалась із вдалою моделлю асиміляції і вдосконалення африканців. Проте, після смерті, яка наступила 21 листопада 1796 року, всупереч християнській традиції, його тіло було забальзамовано і виставлено у якості об’єкта Імператорського кабінету природознавства поруч з опудалами диких тварин ...

 Прем’єра «Анджело» відбулась на Міжнародному кінофестивалі в Торонто (TIFF) у вересні 2018 року.

У фільмі знімались: Кенні Нгоганг, Макіта Самба, Жан Баптіст Тімель, Альба Рорвакер, Лукас Міко, Міхаель Ротшопф, Лариса Фабер та ін.

 

 

Інформацію підготувала

головний бібліотекар відділу соціокультурної діяльності

Сливка О. В.