Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«До 140-річчя від дня народження С.В. Петлюри (1879-1926)»

 

В українську державність ми віруємо,

в її неминучість ми переконані.

Для нас вона є до певної міри живою реальністю,

бо її ми носимо в серці, бо її духом

і її потребами овіяне наше життя.

 

С. Петлюра

 

image

Симон Васильович Петлюра займає чільне місце як у плеяді видатних діячів української історії ХХ ст., так і в історії національно-визвольних змагань українського народу. Йому судилося жити і працювати в найкритичніший період Української революції, стати на чолі молодої української держави і пройти непростий шлях боротьби за свободу та незалежність. Вже перебуваючи в еміграції і підсумовуючи події Української революції 1917-1921 років, С. Петлюра писав: «Ми виступили на арену історії тоді, коли світ не знав, що таке Україна… Єдиною боротьбою, упертою й безкомпромісною, ми показали світові, що Україна і її народ живе і бореться за свої».

На світанку революції 1917 року С. Петлюра став головною постаттю нашої відродженої державності – Головою Директорії, Головним отаманом військ Української Народної Республіки. Він керував внутрішньою та зовнішньою політикою. Завдяки зусиллям таких людей, як Симон Петлюра, Україна відбулася як держава, як самостійний політичний організм з усіма атрибутами державності. Саме українська революція була основною справою його життя.

image

Крім того, все свідоме життя С. Петлюри було пов’язане із пресою. Щоб згуртувати інтереси всіх українських верств для національного відродження, чимало зусиль він докладав у своїх статтях. Всі його публікації були проникнуті принциповістю, духом боротьби, великого патріотизму, демократії та віри в українську державність. Досвід, який отримав Симон Васильович як публіцист знадобився йому в майбутньому, збагатив його духовно, надав відповідного авторитету в українських політичних колах.

Симон Петлюра був убитий 25 травня 1926 року у Парижі.

У дні святкування 140-річчя від дня народження Симона Васильовича Петлюри Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого пропонує вашій увазі книжкову виставку. На ній представлені видання, які розкривають громадсько-політичну, державотворчу та журналістську діяльність політика. Експозиція містить публіцистичні нариси автора, матеріали наукових конференцій, документи про його життєвий шлях, статті з періодичних видань.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; загальний читальний зал № 1.

Термін експонування: 17 – 28 травня 2019 р.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар відділу

обслуговування користувачів Круліковская О.М.