П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 75-х роковин депортації кримськотатарського народу (1944)

 

image

18 травня вшановують пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу, а також відзначають його як День боротьби за права кримськотатарського народу. У 1944 р. рішенням сталінського режиму весь кримськотатарський народ був насильно депортований зі своєї Батьківщини. Примусове його утримання  в місцях вигнання продовжувалося аж до листопада 1989 року. Протягом всього цього часу кримські татари зазнали широкомасштабних репресій з боку радянського режиму. Це стало причиною масових смертей кримських татар, основну частину яких складали люди похилого віку, жінки та діти. У 1946 році Крим був позбавлений статусу автономії та перетворений на звичайну область РРФСР, історичну пам’ять про кримську державність та кримських татар було знівельовано.

Перебуваючи у складі Російської Федерації, Кримська область залишалася в економічному просторі України.  Тож у 1954 році, враховуючи спільність економіки, територіальну близькість, тісні господарські й культурні зв'язки між Кримом та Україною, Верховною Радою СРСР , відповідно до радянського законодавства, було прийнято закон «Про передачу Кримської області зі складу РРФСР до складу Української РСР». Подію приурочили до 300-річчя Переяславської ради.

1989 року Верховна Рада СРСР  прийняла Декларацію «Про визнання незаконними і злочинними репресивних актів проти народів, підданих примусовому переселенню, і забезпечення їх прав».

Україна ніколи не відмовлялася від визнання актів органів колишнього СРСР щодо відновлення прав депортованих. З часу проголошення незалежності 1991 року взяла на себе повну відповідальність за долю всіх своїх громадян, включно з тими, що повертаються на її територію з місць депортації. Українська держава визнала кримських татар корінним народом України та гарантувала їхнє право на самовизначення в складі суверенної і незалежної країни. 12 листопада 2015 року Верховна Рада України визнала депортацію кримських татар геноцидом і проголосила 18 травня Днем пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

В Україні в 2019 році на державному рівні вшановують пам'ятну дату 75-х роковин депортації кримських татар та інших народів Криму. Щорічно, в цей день проходять меморіальні заходи.

Цього року затверджено логотип до 75-ї річниці злочинної депортації кримських татар з історичної Батьківщини - Криму, який буде використовуватися на всіх меморіальних заходах, присвячених Дню пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. На чорному тлі зображено червоні залізничні колії, викладені у формі тамги - родового знаку ханів Гіраїв, що став національним гербом кримських татар.

В Криму з нагоди річниці Дня жертв депортації кримськотатарського народу проходили масові заходи, в тому числі масовий траурний мітинг в центрі Сімферополя. Після окупації півострова Росією в березні 2014 року, проведення подібних акцій в Криму заборонили. В умовах, коли Україна не може прямо впливати на ситуацію на півострові, до вирішення проблемних питань залучаються міжнародні, громадські та волонтерські організації, які працюють у царині захисту прав людини, аби належним чином  забезпечити безпеку кримських татар на півострові.

До 75-х роковин депортації кримськотатарського народу (1944) в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція містить літературу, що розповідає про трагічну долю кримськотатарського народу, який став жертвою здійснюваного Російсько-совєтською імперією впродовж двох з половиною століть геноциду. Показані й охарактеризовані основні етапи цього геноциду та його наслідки, боротьба кримців за свободу.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 11  – 27 травня 2019 р.

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар відділу  

соціокультурної діяльності  

Гриценко Ю. А.