П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Лекція-бесіда з Олегом Кравченком

 «Символіка архітектурних споруд у геральдиці України»

 

25 квітня 2019 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася лекція-бесіда з Олегом Кравченком «Символіка архітектурних споруд у геральдиці України».

Олег Вадимович Кравченко – кандидат архітектури, доцент кафедри графічного дизайну Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука, член Спілки дизайнерів України, дійсний член «Української академії геральдики, товарного знаку і логотипу», член «Українського наукового товариства краєзнавства, геральдики та фалеристики». Творчий доробок дизайнера-практика має понад 120 фірмових знаків і логотипів, 25 гербів та емблем, близько 30 відзнак та медалей, понад 50 оформлених друкованих видань і книжок.

 Геральдична символіка постійно оточує нас у нашому повсякденному житті –державний герб та прапор, логотипи відомих брендів, емблеми спортивних команд тощо.

Про такі зображення і закони їх створення, про символіку та геральдику йшлося на високопрофесійній і захоплюючій лекції-бесіді О.В. Кравченка. На практиці процес створення родового герба потребує занурення автора в історію роду, вивчення родоводу, професійної і громадської діяльності представників роду, їхніх досягнень і статусів, традицій і легенд, вподобань, місця проживання, навіть знаків зодіаку. Це процес пізнавальний, творчий, повчальний, технічний.

Лектор зазначив, що серед різноманітних зображень на гербах особливе місце посідають і найчастіше використовуються зображення архітектурних споруд – вежі, брами, фортеці, храми, церкви, каплички, млини, вітряки, маяки тощо, як нині існуючі, так і назавжди втрачені. Автор торкнувся також особливостей створення геральдичних знаків у контексті традицій української історії та культури.

Лекцію вдало доповнили відеоматеріали із систематизацією символів, гербових фігур, геральдичних знаків, кольорів. Була представлена експозиція зображень логотипів, емблем, товарних знаків, гербів, нагород, створених О. Кравченком.

На лекції були присутні професори КДАДПМД ім. М. Бойчука: лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка В.Я. Чебаник та к.і.н. О.Г. Босий; професор НАОМА, заслужений художник України Г.М. Ягодкін; заслужений архітектор України В.С. Шкляр, архітектори В.В. Кустова та Р.П. Шульга; художник, очільник авторської школи творчості О.В. Красильникова; користувачі та співробітники Бібліотеки.

 

 

Інформацію підготувала головний

бібліотекар відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда

 

Фото провідного бібліотекаря

відділу обслуговування користувачів Ганни Падалка