Неділя, 28 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

 

«Поетеса української сцени»

(до 115-річчя від дня народження Н. М. Ужвій (1898–1986),
української актриси, народної артистки СРСР,
лауреата Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка)

 

Є актори, що потребують не механічної поради,
 а смислового дороговказу, філософської
 спрямованості, образного натяку.
Ужвій належить саме до таких майстрів.
Їй потрібне зелене світло семафора,
а дорогу вона знаходить сама…
 
Г. Юра.

 

imageНаталя Михайлівна Ужвій народилася 8 вересня 1898 року на Волині в селянській сім'ї. До 1912 року сім'я жила в селищі під Варшавою. Там Наталія здобула початкову освіту та згодом успішно склала іспити на звання сільської вчительки. З 1915 року працювала вчителькою.

У роки революції сім'я перебралася до Золотоноші Черкаської області, де майбутня актриса вперше взяла участь у виставах аматорського драматичного гуртка. У 1922 році Наталія переїздить до Києва. Там вона була зарахована до друого складу Першого театру УРСР імені Шевченка. У театрі Ужвій зустрілася з відомим актором І. О. Мар'яненком, який став її наставником з акторської майстерності. У 1925–1926 роках Наталія Михайлівна – провідна актриса Одеського державного драматичного театру.

Переїхавши у 1926 році до Харкова, Ужвій вступила до Харківського театру «Березіль», яким керував Лесь Курбас. Наталія Михайлівна опинилася в центрі художнього та політичного життя, стала активним учасником процесу українського культурного відродження. Розпочався один із найбільш плідних періодів у творчому житті актриси. Ужвій стає провідною актрисою театру. На сцені театру Курбаса вона зіграла близько тридцяти головних ролей. Для творчості актриси було характерним реалістично поглиблене розкриття психології героїнь. Створені нею образи відрізнялись поетичністю, були наповнені глибокими почуттями, поєднували цілісність та пластичність. У цей період Н. Ужвій зіграла ролі у «Тарас Шевченко» (1926), «Тарас Трясило» (1927). 

Початок політичних репресій проти діячів української культури торкнувся і Наталії Михайлівни. У 1936 році урядовим розпорядженням Наталія Ужвій була переведена з ідеологічно розгромленого Харківського театру «Березіль» до Києва. Із цього моменту і до кінця життя вона стала актрисою Київського українського драматичного театрі ім. І. Франка. Під керівництвом режисера Гната Юри глибоко розкриваються нові грані самобутнього таланту актриси. Від експериментального новаторства Курбаса вона переходить до класичної манери і досягає в цьому не меншого успіху. Кращою кінороботою Ужвій стала головна роль у фільмі «Виборзька сторона» (1938 р.).

У роки Великої Вітчизняної війни Наталія Ужвій разом із театром перебувала в евакуації: в Тамбові, Семипалатинську, Ташкенті. З концертними бригадами Наталія Михайлівна побувала на багатьох фронтах, виступаючи на передових позиціях. Влітку 1943 року актриса знімається у кінофільмі «Райдуга» (за однойменною повістю В. Василевської), який приніс їй славу і любов мільйонів глядачів.

У повоєнні роки актриса плідно працює над образами своїх сучасниць у п’єсах О. Корнійчука, А. Якобсона, О. Васильєва, В. Собка. Наталія Ужвій зіграла в одній із перших стрічок С. І. Параджанова «Українська рапсодія» (1961 р.). Ролі, зіграні Наталією Михайлівною, оживлені талантом і серцем актриси та позначені оригінальними витлумаченнями, сприймалися глядачами по-новому.

У 1954–1971 роках Наталія Михайлівна Ужвій – голова Українського театрального товариства. Поруч із великою актрисою виросло не одне покоління молодих митців, які з перших самостійних кроків на сцені відчували не тільки опіку майстра, а й  саму атмосферу живої легенди театру. Творчу працю Наталії Михайлівни Ужвій відзначено низкою високих державних нагород, званнями народної артистки СРСР, Героя Соціалістичної Праці та Державною премією УРСР ім. Т. Г. Шевченка.

До 115-річчя від дня народження Н. М. Ужвій у Національній парламентській бібліотеці України розгорнуто книжкову виставку «Поетеса української сцени».

В експозиції представлені документи про творчий і життєвий шлях української актриси, народної артистки СРСР, лауреата Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка. Виставка презентує окремі видання, статті з періодичних видань, матеріали наукових конференцій та ілюстративні матеріали.

На виставці представлено документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 5 – 24 вересня 2013 р.

 

 

Інформація підготовлена відділом СКД