П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу шанувальників музики

«Душу музикою омий»

Тема: «Життя і творчість видатного піаніста

Святослава Ріхтера»

 

image17 березня 2019 року відбулося чергове засідання клубу шанувальників музики «Душу музикою омий». Гостем і доповідачем був дослідник спадщини Святослава Ріхтера,  кандидат фізико–математичних наук, доцент кафедри математичних методів системного аналізу Націона́льного техні́чного університе́ту Украї́ни «Ки́ївського політехні́чного інституту і́мені І́горя Сіко́рського Юрій Бохонов.

Великому піаністу присвячено багато статей, книжок зі спробами проаналізувати його виняткове виконавське мистецтво, що не має аналогів. Навіть виникло поняття «феномен Ріхтера». Сам музикант при цьому вважав, що виконавець не може бути геніальним, геніями є творці шедеврів.

Творчий доробок Святослава Ріхтера налічує не лише записи на платівках, дисках, але і багато аматорських, які зроблені під час концертів. Якщо скласти список всіх його концертів з переліком виконуваних на них творів,  починаючи з 19 березня 1934 р. в Одесі і закінчуючи останнім концертом 30 березня 1995 р. в Любеку (місто на півночі Німеччини), отримаємо багатотомне видання.image

Святослав Ріхтер багато гастролював по Україні. Дав 271 концерт, зокрема, 90 – у Києві. Кожний приїзд в Україну – це незабутня подія в житті його шанувальників.  

Професійно побудований виступ Юрія Бохонова супроводжувався аудіо та відеоматеріалами із його власної колекції, а також спогадами  про особисті зустрічі та спілкування з Великим Маестро.

Присутні щиро дякували Юрію Бохонову за цікаву зустріч та можливість почути унікальні записи музичних творів у віртуозному виконанні Святослава Ріхтера, які і до цього часу не перестають хвилювати прихильників його таланту.

 

Інформацію підготувала  головний бібліотекар відділу

соціокультурної діяльності Совершенна Л.С.