Вівторок, 23 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація книги

Ірини Марголіної та Василя Ульяновського

 «Дзеркало вічності: Київська Кирилівська церква

 та Свято-Троїцький монастир»

(Київ : Либідь, 2019)

 

image

6 квітня 2019 року у конференц-залі Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого у рамках засідання Клубу «Бібліотека і Місто» відбулася презентація нової книги Ірини Марголіної та Василя Ульяновського «Дзеркало вічності: Київська Кирилівська церква та Свято-Троїцький монастир», яка побачила світ у видавництві «Либідь» 2019 року.   

Ірина Марголіна – кандидат історичних наук, історик-медієвіст і культуролог, автор 9-ти монографій, понад 300 наукових і науково-популярних статей. Коло її наукових пошуків: історія, архітектура, монументальний і станковий живопис, декоративно-ужиткове мистецтво, некрополь, архівні документи тощо. Відома дослідниця унікальної пам’ятки ХІІ ст. – Київської Кирилівської церкви.

Василь Ульяновський – український історик, доктор історичних наук. Професор кафедри давньої та нової історії України Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Фахівець зі східноєвропейського пізнього Середньовіччя, історії Церкви, історіографії та джерелознавства. Автор понад 500 наукових праць.  

Розпочалась зустріч з привітання завідувачки відділу соціокультурної діяльності Олени Погонець. Далі слово взяла головний редактор видавництва Світлана Головко, яка розповіла, що в книзі автори детально подають історію Кирилівської обителі впродовж XII—XVIII ст., спираючись на унікальні архівні матеріали та нововиявлені артефакти. Автори книги Ірина Марголіна та Сергій Ульяновський поділилися інформацією стосовно появи нових гіпотез щодо часу та обставин заснування храму, його посвяти Св. Кирилу Александрійському, архітектурних особливостей та системи фрескового розпису. У презентованому виданні також детально змальовано духовне та побутове життя монастиря — його ігуменів, братії, прочан, зв’язки обителі з козацтвом і Січчю, розлого відтворена історія відкриття давніх кирилівських фресок на початку 80-­х років XIX ст. А. Праховим та М. Врубелем, глибоко аналізується “світ Врубеля”, його стінопис та ікони.

Зустріч з авторами книги була надзвичайно цікавою, викликала багато запитань. Дискусія, яка виникла під час розповіді про книгу, дала зрозуміти наскільки тривалий і нелегкий процес розплутування загадки походження Кирилівської святині. Завершилась презентація автограф-сесією. І ось такий дарчий напис залишили Ірина Марголіна та Сергій Ульяновський у своїй книзі на згадку про цю зустріч: «Дарунок до бібліотеки імені князя Ярослава Мудрого від авторів. Дякуємо за мудрість і гостинність, нехай допомагає Вам святий Кирил!»

 Інформацію підготувала

 провідний бібліотекар відділу

 соціокультурної діяльності

Гриценко Ю. А.