Четвер, 18 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Всесвітнього дня поезії

 

Поезія – це завжди неповторність,

Якийсь безсмертний дотик до душі  

Ліна Костенко

 

 

 

imageЩороку 21 березня відзначається Всесвітній день поезії.

Свято було засновано ЮНЕСКО в листопаді 1999 року. Ухвалюючи таке рішення, ЮНЕСКО охарактеризувала поезію як символ людського духу, що об’єднує та зміцнює людство.

Поезія необхідна для встановлення міжкультурного діалогу та для гармонійної взаємодії у суспільстві. Вона може стати відповіддю на найгостріші та найглибші духовні питання сучасної людини.

Всесвітній день поезії покликаний об'єднати всіх людей, відданих віршам. Заохочення поетичної творчості, її поширення та перекладу – один із чинників сприяння культурному різноманіттю.

Щороку 21 березня по всьому світу проходять конкурси та фестивалі, зустрічі авторів із шанувальниками поетичного слова, на яких початківці і досвідчені поети презентують своїтвори. Для молодих авторів та видавництв свято поезії – це шанс заявити про себе, отримати першого шанувальника і познайомити світ зі своєю творчістю.

В Україні Всесвітній день поезії відзначається з 2004 року. Його метою стало втілення нового імпульсу і визнання національних, регіональних і міжнародних поетичних рухів, розвиток мовного розмаїття та підтримка зникаючих мов завдяки віршам. 

До Всесвітнього дня поезії Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого організувала книжкову виставку.

Експозиція презентує видання творів новітньої української поезії: Юрія Андруховича, Оксани Забужко, Сергія Жадана, Любко Дереша, Тараса Прохаська, Юрія Винничука, Юрія Іздрика, Олександра Ірванця та інших найпопулярніших авторів сьогодення.

З кращими зразками українського поетичного слова ХХ століття знайомлять антології української поезії.

На виставці представлено документи із фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань автора радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

 

Виставка експонується за адресою:

вул. М. Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 21 – 22 квітня 2019 року.

 

 

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Кудря Л. М.