П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Молодіжна студія «Музична магія»

Творча зустріч з українським музикантом, бандуристом Святославом Силенком

 

 

image25 березня 2019 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого розпочала роботу молодіжна студія «Музична магія». Новий проект призначений для всіх, хто любить музику, але передусім – для молоді. Його мета – відкрити простір для спілкування з молодими, сучасними музикантами, показати, що і пісня, і книга гартують і єднають людей у справі збереження національної культури.

Першою в рамках студії «Музична магія» відбулась творча зустріч з українським музикантом, бандуристом Святославом Силенком – одним з наймолодших бандуристів України. Син відомих професійних музикантів Тараса та Нелі Силенків. Виступати почав з 6-ти років, концертував на багатьох сценічних майданчиках України та за її межами, неодноразово брав участь у благодійних заходах та проектах.

Розпочалась зустріч з повстанських та стрілецьких пісень, які загартовували дух наших славетних героїв. Далі звучали пісні з кобзарського репертуару. Важливу роль в творчості Святослава зіграла поезія улюбленого поета Олександра Олеся. Його віршами музикант оспівує боротьбу за свободу, прагнення до волі українського народу.

Присутніх полонила гра Святослава не тільки на бандурі, а й гітарі, сопілці, а також на фортепіано. Музикант працює і над написанням авторської музики, має в репертуарі чимало інструментальних замальовок.

Приємною несподіванкою було те, що більшість виконаних пісень звучали вперше. Друзі і родина, які були присутні на заході, теж не залишились осторонь. З рідною сестрою Мирославою заспівав українську народну пісню «Ой, на горі білий камінь», а разом з друзями-музикантами Олександром Биховцем та Дмитром Сорокіним на гітарах зіграли кілька жартівливих пісень з власного сольного gothic folk metal проекту «Sviatoslav».

Учасники заходу були надзвичайно зворушені голосом та манерою співу бандуриста. Він зачарував своїми піснями вже з перших хвилин. Цікаво також було почути історії з життя музиканта, чим живе, його плани на майбутнє.

Святославу вдалося переконати присутніх у тому, що бандура, залишаючись визнаним інструментом, котра промовляє із глибини віків нашою автентичною мовою, водночас є дуже сучасною. Отже, нею можна зрозуміло розповідати про насущні проблеми й турботи.

Зустріч з Святославом Силенком засвідчила чудовий початок нового проекту молодіжної студії «Музична магія».

 

 Інформацію підготувала провідний бібліотекар відділу

 соціокультурної діяльності  

Гриценко Ю. А.